top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Što znači biti FIT?

To je jedno od najboljih i najtežih pitanja koje sam dobio.


Trčanje 5 km ispod 5 minuta? 140 kg mrtvo dizanje (Dead lift) za muškarce? Čučanj sa 80 kila za žene? Plivanje 2 km u kontinuitetu bez da se nagutamo mora ili vode? 30 km bicikliranja bez pauze? Imati pločice na trbuhu?

Ili možda 1 sat hodanja bez da moramo sjesti? Hodanje uz 20 stepenica bez odmora? Stajanje u tramvaju 5 stanica bez teturanja i padanja? Podizanje unuka iznad glave?


Biti fit teško je objasniti jer griješimo odmah u startu.

👉 Prva pogreška je da generaliziramo FIT stanje. Što je, po mom mišljenju, jako pogrešno. Jer ne možemo u isti koš staviti muškarce i žene, djecu, mlade i stare, zdrave i bolesne, čitave i ozlijeđene, stopluskilaše i ispodsedamdesetkilaše :)

👉 Druga pogreška je da uspoređujemo sebe sa vrhunskim sportašima i top rezultatima jer tada ne možemo ni za dva života dostići fit stanje. Trčiš 5 km za 19 minuta - što je fantastično! Ali svjetski rekord je 12:35.36 minuta. Što je nedostižno za 99,9999999 posto ljudi. Jer uvijek će se naći onaj 0,0000001 koji će ga kad tad nadmašiti. Vi i ja to nismo!


Nitko ne može odrediti generalno fit stanje za cijelu populaciju!

Ono što možemo napraviti je voditi se zdravim razumom.

Moja definicija fit stanja je obavljati svakodnevne životne poslove bez ikakvog napora (must have!) unutar svojih mogućnosti, sa što manje dugotrajnih kroničnih ozljeda i upala, uz konstantno fizičko napredovanje i/ili usporavanje propadanja tijela kroz godine kako starimo, poštivajući sve parametre prve pogreške (dob, spol, stanje tijela...), da nismo kronično debeli ili mršavi (još jedan must have!) te da smo pri tome malo bolji od prosjeka ljudi koji su nam slični po većini tih parametara.


Ako me niste razumjeli, slijedi moj primjer: Imam 39 godina i kalcifikat u oba ramena. Mogu brzo potrčati za tramvajem bez da hiperventiliram, podignuti kauč kad saugam stan bez da nešto pukne u leđima, odnijeti odjednom (jer drugačije ne ide 😂) sve teške torbe i kofere na drugi kat vikendice bez ikakvog problema, otrčati 10 km bez pauze ispod 60 minuta, podići 120+ kg u mrtvom dizanju, plivati 2 km bez povraćanja mora nakon i nisam pretio niti premršav.


Ja sam fit.

Nije možda impresivno, ali je fit.

I težim tome da bude impresivno poštivajući sebe i svoje mogućnosti unutar svih životnih parametara.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.


​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️60 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page