top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Želimo li mršaviti jogom?

Mršavljenje je najčešći cilj vježbanja danas.

Na žalost.


Uz toliko pretilih ljudi, svaki trener vidi priliku kako pomoći (a i zaraditi) na programima za mršavljenje, Neki su kvalitetni i funkcioniraju. Većina ih, na žalost, to nije ali sve u svemu, fitness industrija vrti se oko skidanja kila.

A joga postaje... Odnosno, već je postala dio rekreativne fitness industrije. I kako je postala jako popularna, koristi se prilika i nju gurnuti u programe za mršavljenje. Odnosno... Izmisliti i postaviti: "Joga za Mršavljenje".


Ako pogledate stare joga spise, nigdje nećete naći išta što povezuj jogu sa mršavljenjem. Niti jednu knjigu tekst, redak. Ništa. Prvenstveno zato što im u ona vremena to nije trebalo jer su živjeli drukčije, normalnije i zdravije. A možda zato što to nema previše smisla. Ni onda tamo kod njih, a ni danas tu kod nas.


Da se razumijemo, potrošnja kalorija kod joge, naravno - postoji.

Kada god nešto radimo, potrošnja energije je prisutna. Bilo da smo "couch potato" pa se to zove bazalni metabolizam (energija koju trošimo da bismo bili živi), ili da brže hodamo, sadimo vrt, trčimo, dižemo utege, bavimo se nekim drugim sportom, učenje... Što god radimo, trošimo energiju. Negdje više, negdje manje. A želimo potrošiti što više energije (kalorija):

Da bismo mršavili.

Ili da bismo ostali na zdravoj težini i mogli jesti više :)


E sad... Želimo li brzo i kvalitetno mršaviti jogom? Ukratko - NE. Jer je to najsporije mršavljenje ikad od svih akivnosti ikad koje možemo raditi ikad. Na listi učinaka joge na naše tijelo, mršavljenje je na nekom od zadnjih mjesta. Joga je toliko dobra i bolja od drugih aktivnosti u brojnim zdravstvenim aspektima, a opet... Brojne joga škole i treneri guraju to mršavljenje u prvi plan što nikako nema smisla.


Idemo se radije fokusirati na ono najbolje što joga daje, a pustiti drugim aktivnostima da tijelu i zdravlju pridonesu tamo gdje su najučinkovitiji. No... Ako želite mršaviti jogom, to definitinvo možete. Ali se u tom slučaju, pripremite se na duuuuuuuuuuuuuugotrajan proces u kojemu će svi drugi aspekti vaše života morati biti "close to perfect" kako bi mršavljenje sa jogom imalo učinka onakvog kakvog vi želite.


U eri: "Nemam vremena za sjest i odmorit", birajte pametnije i nađite one aktivnosti koje će u najkraćem mogućem realnom vremenu dati najviše rezultata.

Mršavljenje sa jogom to nije.


P.s. Mnogi ljudi ne mogu odmah krenuti u aktivnosti tipa trčanja ili dizanja utega ili ne mogu početi sa nekim drugim sportom. Neki ne mogu uopće iz raznoraznih razloga. Tu je joga odlična jer je prva stepenica (a nekome jedina) ka zdravijem životu. No, nakon što, oni koji mogu, "savladaju osnove", odnosno - postanu funkcionalniji, mobilniji i jači, tada trebaju krenuti sa onom aktivnosti koja najbolje djeluje za mršavljenje (dizanje utega, trčanje...) ako im je to cilj, a jogu ostaviti kao sekundarnu aktivnost za sve drugo što joga dobro donosi.


Zapamtite - Joga je za svakoga i komplementarna je svim sportovima i aktivnostima!


 


Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️

162 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page