top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

5 činjenica o skidanju kila

Skidanje kila nešto je s čime se većna ljudi susreće nekoliko puta u živ... I više od nekoliko puta u životu. No kako nismo svi educirani po pitanju našeg tijela i funkcioniranja istog, želio bih vam reći par činjenica u skidanju kila koje možda niste znali ili ste znali pogrešno.

Napominjem - ovo nije moje mišljenje, ovo je fiziologija.


🌀 Zdravo skidanje kila je od 1-3 kile mjesečno

Sve preko 3 kile je stres za naš organizam. Pogotovo ako krećemo u drastično skidanje pa je to još i više. Najčešće se izgladnjavamo dok usporedno s tim treniramo previše kako bi što prije skinuli kile jer je ljeto iza ugla i ne želimo nosit pareo. Podhranjeni smo, iscrpljeni, bez energije, pod užasnim psihofizičkim stresom i zbog toga se najčešće dogodi jo-jo efekt gdje puknemo jer ne možemo više održavati taj novi nepoznati ritam i krenemo vraćati sve što smo izgubili...

Pa i više u najčešćem slučaju.


🌀 Ne možemo skinuti salo sa ciljanog dijela tijela Salo se skida jednako sa svih dijelova tijela. Nekome se više nakuplja na trbuhu , nekome na bokovima, guzici.... To je genetski i tu ne možete nikako utjecati. Trbušnjecima ne skidamo salo s trbuha, kao što iskoracima ne skidamo salo sa bedara i vježbama za ruke salo sa nadlaktice.

Ma koliko god mi to htjeli.


🌀 Trčanje nije najbolje rješenje za skidanje sala rekreacijom.

Dizanje utega jest. Jer nam povećava mišićnu masu, a samim time nam se bazalni metabolizam podiže i trošimo više energije (čitaj: kalorija) samo da bi bili živi i budni kroz dan. Trčanje pomaže, ali utezi su primarni. Veći mišići, veća dnevna potrošnja kalorija. Uz potrošnju kalorija kroz trening - Brže skidanje kila!

Mali caveat - NE POSTOJE preparati koji podižu bazalni metabolizam.


🌀 Najvažnija je prehrana i kalorijski deficit!

Možemo trčat u nedogled i dizat utege koliko god hoćemo, ako unosimo više nego potrošimo, džaba nam svi treninzi, krv, znoj i suze. Jedino što ostaje od toga su suze jer se debljamo i dalje. Ako zdravom prehranom unosimo manje kalorija nego što potrošimo, mršavimo - i to na zdrav način. U protivnom smo u kalorijsklom suficitu i nema šanse da kile idu dolje.


🌀 Trčanje sa šuškavcem, trenerkom, kapom i rukavicama na +35 je big NO NO!

Jedino to vam se može dogoditi tada je gubitak vode iz tijela što nadoknadite pijenjem vode nakon treninga i moguća nesvjestica uz toplotni udar. Ne gubite više sala nego da trčite u ugodnoj odjeći.

I izgledate prilično smiješno.Za kraj zapamtite:

Imate vremena. Krenite na taj put na zdrav i siguran način. 3 kile mjesečno je 36 kila godišnje. To je sasvim ok, ako ne i super! Naravno, nije linearno i nije uvijek 3 ali je zdravo i napredujete. Budite aktivni, jedite manje jer svi jedemo previše, po mogućnosti zdravu domaću hranu, budite konzistentni u tome i ne brinite.

Tijelo će odraditi svoje točno onako kako treba.


 


Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


 


572 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page