top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Amater: grč. "amatus" - voljeti

Bome... Nisam imao pojma.


Amater doslovno znači voljeti. Dolazi iz latinskog i francuskog, može se prevesti na nekoliko načina, ali se sve svodi na ljubav. Što mi nije imalo nikakvog smisla dok nisam dobrano razmislio. Onda je sve sjelo na svoje mjesto.


Amater je osoba koja kreće u nepoznato privučena nečim što ju je očaralo i zaintrigiralo. Amater je osoba koja kreće iz puke trenutne zaljubljenosti bez razmišljanja i kalkulacija. Slično kao što kreće veza dvoje ljudi. Na počeku je "Bubble", ta savršena bezgriješna kupola u kojoj je sve najbolje ikad. Čin potaknut iz čiste istinske i neokaljane ljubavi.


Onda Bubble pukne, amater postaje profesionalac i tu nastaju problemi.

Objasnit ću kroz sport.


Kad bubble pukne, ljubav prema sportu pada u drugi ili treći ili koji već plan, a na prvo mjesto dolazi pohlepa. Bilo za novcem ili uspjehom. Odlaze u klub koji naviše plaća, promoviraju proizvode u koje ne vjeruju zato što puno plaćaju, nose marke koje su dale najviše novaca, događaju se nepotrebne ozljede i rade sve dopušteno, a nekada i nedopušteno kako bi bili najbolji.

Kako bi postali G.O.A.T. (Greatest Of All Time).


Da se razumijemo, i dalje je prisutna ljubav.

No, kao i kod veze, ona više nije dominantna jer za uspjeh dvoje ljudi ili za postizanje G.O.A.T. titule, potrebniji su kompromisli, kalkuliranje, vaganje, papanje svojih i tuđih govanca, gaženje svojih uvjerenja, paljenje mostova i tako dalje i tako dalje... Sve za taj ultimativni uspjeh.

Ali G.O.A.T. može biti samo jedan. A ima nas previše.


Naravno, postoje i oni treći. Vrhunski sportaši koji ostaju u "Bubbleu" cijeli svoj život i u njemu pišu povijest rušeći sve granice, koji su Bogom dani talentom, radom, predispozicijama i mindsetom da budu najbolji ikad. Oni koji bi dali svu slavu i novac na ovom svijetu samo da su zdravi i da se mogu što duže baviti onim što istinski vole. Oni koji su vrhunski "on and off the field". Oni kojima novac i slava nisu cilj, nego usputna posljedica.

Malo ih je, ali ih ima i oni se nazivaju - Uzori.


Nameće se pitanje trebamo li uopće prelaziti u profesionalizam ili je bolje ostati amater? Odnosno, možemo li zauvijek ostati amateri te istinski voljeti sve što radimo bez toga da izobličimo i sebe i put na kojem jesmo samo kako bi došli do tog ultimativnog cilja...

I onda još malo. I onda još puno. Jer nikada nije dovoljno.


By any means necessary.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


 
165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page