top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Bitnije su "pločice" od "kakice"

Izgled, izgled i samo izgled!

Šta god radimo, uvijek nekako težimo tome da izgledamo bolje. Najčešće za plažu, tih tjedan - dva, kada skinemo majicu ili odbacimo pareo i pokažemo svoje zavidne trbušnjake i guzu, ljudima koje uopće ne poznajemo da bi nas primijetili tih sekundu i pol i zaboravili na nas u još kraćem vremenu...


Sve je okrenuto prema izgledu.

Kada gledam joga ili bilo koje druge fitness influenzere, jedino o čemu pričaju je vitko, čvrsto isklesano tijelo. Te riječi potkrepljuju slikama nevjerojatnih "možeš i ti to" položajima i težinama koji su najčešće kontraproduktivni (nemojte im to reći) jer prosječna osoba koja vidi to praktički zna da neće moći nikada to napraviti i javi se averzija.

Kod onih kod kojh se ne javi averzija, javi se želja za boljim izgledom.


A što je sa "kakicom"? Što je sa djelovanjima na sve ostale sustave u tijelu mimo lokomotornog (mišići i kosti)? Što je sa djelovanjem na probavnui sustav, krvožilni sustav, endokrini sustav, dišni sustav, reproduktivni sustav, psihički sustav, tlak, stres, glavu...?

Reći ću vam što je s tim:

👉 NIJE ATRAKTIVNO!

👉 Ne privlači ljude.

👉 Slike su bezveze.


A slike su sve. Jer... Instagram!


Slike su bezveze...

Jedna od najboljih vježbi za probavni sustav je mirno ležanje na trbuhu i duboko, skoro forsirano trbušno disanje gdje se masiraju probavni organi guranjem trbuha u prostirku i pritiskom tijela na trbuh te se na taj način im se potiče njihov rad. Odlična vježba protiv zatvora (konstipacije).


Slike su bezveze...

Jedna od najboljih vježbi protiv stresa i za bolji dišni sustav je mirno sjedenje ili ležanje radeći "otežano disanje" (Ujjayi dah) gdje se jače aktiviraju (razvijaju i jačaju) mišići koji sudjeluju u disanju kako bi nam omogućili kasnije lakše i bolje normalno disanje, a da ne govorim o djelovanjima tog daha (i većine Pranayama - vježbi disanja) na psihički sustav.


Slike su bezveze...

O meditaciji neću govoriti jer i vrapci na grani znaju njezina nevjerojatna djelovanja. A sjedimo ili ležimo nepomični xy vremena.


Znam, znam...

Djelovanjem treninga (trčanjne, joga, funkcionalni trening...) na izgled i sve što izgled donosi (mobilnost, fleksibilnost, snagu...) djelujemo i na poboljšanje svih tih neatraktivnih sustava.

I to je jedino što je dobro u svemu tome.


Samo smatram da bi se možda trebali okrenuti više osvještavanju ljudi na sve te neatraktivne dobrobiti koje proizlaze iz kvalitetnog i sustavnog treninga, a važnije su od isklesanog tijela.


Kako mi je jedna osoba rekla:

"Dario, od kad smo krenuli vježbati, probava mi je postala toliko dobra da sam imao 2x dnevno nuždu broj 2 😃 što nisam imao godinama jer je znalo proći dan - dva bez kakice i osjećam se fantastično!"


E, to je po meni zdravlje!

 

Ako želite krenuti vježbati i biti zdravi, kliknite na ovaj gumb i javite mi se!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page