top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Budite sebični!

Sebičnost se gotovo u svakom kontekstu definira kao negativna osobina.

Najčešće doista jeste... Mada ne uvijek. Čak je i pjesnik Leopardi prije gotovo 200 godina lijepo konstatirao kako je egoizam nužan izvor svake aktivnosti našeg duha. Pa se, eto, s tim citatom već dva stoljeća tješe svi svjetski egoisti.


No, pustimo povijest i liriku. Za uvod, evo jedan jednostavan primjer...

Kod zalijevanja cvijeća, prvo uzmete kanticu. Zatim tu kanticu napunite vodom, pa lijepo zalijete cvijeće. Jasno, ništa od zalijevanja i nikakva korist za cvijeće ako kanticu nismo napunili vodom, zar ne?

Botaničari, naime, izričito napominju da zalijevanje s praznom kanticom ne daje osobite rezultate :)


Isto je i s ljudima.

Zamislimo li sebe kao kanticu ispunjenu emocijama, sasvim je logično da – ako nismo dobro, ako nismo pozitivni i sretni, ispunjeni dobrim emocijama – ne možemo ništa od sebe dati drugima.

Dakle, prvo moramo „ispuniti sebe“ da bismo nešto mogli darovati drugima. I ono najvažnije: Biti dobri prema njima!


A da bismo „ispunili sebe“, svakako je potrebno raditi na sebi, svome duhu, tijelu, razvoju pozitivnih emocija itd...


Što se, nažalost, često događa? Radite li na sebi, mislite li na sebe i posvećujete li sebi puno vremena zaradit ćete tu ružnu glupu etiketu „sebične osobe“. I najčešće, upravo zbog tog etiketiranja skloni smo zanemarivati sebe, svoje tijelo i svoj duh.

Nastavimo li dalje davati drugima ono čega imamo još jako malo, pregorjet ćemo i puknuti!

A sve to samo zato što se „rad na sebi“ najčešće totalno pogrešno naziva sebičnošću. A ta je „sebičnost“ u ovom kontekstu čak izrazito pozitivna osobina.


Ako nam je stalo do drugih ljudi, potičimo ih da odvajaju vrijeme za sebe. Kad vam kažu da su preumorni za druženje, kad žele biti sami, kada usred radnog vremena na nekoliko minuta „pobjegnu“ nekamo u svoj mir (direktori bi morali znati da su ovakvi trenuci mira izuzetno važni za produktivnost i sreću zaposlenika!), kada rade ono što njima odgovara - ne zamjerajte im. Naprotiv, pokažite im da to razumijete i da ste sretni zbog njih! Jer najčešće to rade kako bi mogli nastaviti biti – dobri ljudi. Onakvi kakve vi želite u svojoj okolini. Onakvi kakvima svi želimo postati. Pozitivni i sretni.


Kako postići sposobnost da smo uvijek ispunjeni pozitivnom energijom (koju onda možemo davati drugima)?

Dio odgovora naći ćete u mojim člancima i bilo bi mi drago da ih pronađete. Za sve ostalo, za dodatna pitanja o načinu postizanja stanja smirenog duha i osjećaja sreće ... tu sam. Slobodno me kontaktirajte za predavanje, neovisno o tome da li ste pojedinac, grupa ili firma.

Ja sam tu za sve, nije mi teško i svima ću pomoći. Jer sam sebičan ;)

P.s.

Naravno... Postoji i druga, ružna strana sebičnosti. No to nije današnja tema.


 

Sva moja predavanja, kao i predavanje o stresu, možete pogledati klikom na gumb:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

151 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page