top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Kada nam joga počinje štetiti?

U jogi sam skoro 20 godina i nagledao sam se svakakvih "joga". Od toga da u starim joga spisima piše da joga liječi apsolutno sve bolesti do toga da radim rehabilitacijsku jogu sa ljudima koji su se polomili upravo na jogi.

Ovo je moj suma summarum štetnosti joge:


  • Joga počinje štetiti kada mislite da možete sve.

Vražji instagram i hiperfleksibilne osobe koje postavljaju svoje tijelo u skoro nemoguće položaje koje uopće nisu joga asane i nazivaju to jogom. Onda mi to vidimo i želimo biti kao oni (ne znam zašto...) pa se guramo i pokušavamo i trudimo preko svojih granica da uspijemo izvesti te položaje jer ako uspijemo, onda smo najbolji jogiji i taman kad smo blizu... BUM! Ozljeda.

Pa se vratimo na početničku trudničku jogu za treću dob jer dalje od toga ne možemo i ne smijemo pokretati tijelo.


  • Joga počinje štetiti kada mislimo da joga može pomoći u svemu.

Joga za mršavljenje, joga protiv depresije, detox joga... Sve vam je to, dragi moji, jedna velika prevara jer ništa od toga na možemo postići jogom. A gubimo i vrijeme i novac jer su baš te riječi: mršavljenje, depresija, detox - popularne navlakuše za uzeti ljudima novac. Uz mnoge druge. I onda, umjesto da radimo ono što zaista može pomoći, mi izaberemo jogu jer je, eto, popularna i razočaramo se kada vidimo da rezultata nema. Pa odustanemo prije nego damo jogi priliku da nam zaista pomogne tamo gdje ona to može i treba.


  • Joga počinje štetiti kada vas vodi loš učitelj joge.

Onog koji je zaluđen jogom i ne vidi ništa osim joge jer taj će vas liječiti samo jogom. Onog koji više sebe prezentira na prostirci nego što gleda u svoje vježbače. Onog koji tjera i gura dok se ne desi ozljeda jer si jedino dobar ako možeš sve. Onog koji stavlja slike teških položaja i piše da to svi mogu pa ili se polomiš ili odustaneš jer vidiš da nikada nećeš to moći napraviti. Onog koji je toliko izobličio jogu da uopće ne podučava jogu nego sebe i svoje mogućnosti.

Previše takvih učitelja ima. Na žalost.


  • Joga počinje štetiti kada uopće ne mislite svojom glavom.

Kada prvi puta dođete na jogu, vi ste tabula rasa. I ovisno kod kojeg ste učitelja, polako postajete slika i prilika tog učitelja. Što nije loše ako učitelj nije ovaj gore navedeni. Ako je, vi njemu slijepo vjerujete, a da ni ne promislite malo ili istražite da li ta osoba govori ispravne stvari ili lupeta gluposti. U doba interneta, slobodno možete provjeriti svaku informaciju i vidjeti sami želite li prihvatiti takvo podučavanje ili ne.


Dragi moji, joga je super i jako puno pomaže, ali može biti itekako štetna.

Isto kao i sve drugo oko nas. I ponavljam izjavu koju sam čuo od mog oca: "I najzdravije voće može biti toksično ako se uzima na pogrešan način."


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Sva predavanja formirana su tako da su lako razumljiva i brzo primjenjiva. Zabavna su, interaktivna i potpuno drugačija od svih koje ste do sada čuli.

​Predavanja organiziram za jednu osobu, više osoba, zaposlenike tvrtki, konferencije događanja i ona mogu biti uživo ili online.​

Trajanje predavanja može se modificirati.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️
644 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page