top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Kako brže postati fleksibilniji

U 15 godina mojeg podučavanja joge, ovo su 3 glavne pogreške kod statičkog istezanja:


👉 Prekratko zadržavanje

Ne napredujemo u istezanju i fleksibilnosti ako držimo položaj ispod 30 sekundi. U Mišićima imamo nešto što se zove Golgi apparatus (Golgijeva tijela) i tek nakon 30 sec Golgi pusti mišiću da se istegne više nego što je do sada.

✅ Optimalno zadržavanje položaja: 45 - 60 sekundi


👉 Preduboki inicijalni položaj

Odmah uđete u položaj preduboko, toliko da vam se zgrči lice, da vam se tresu pojedini dijelovi tijela i da ne možete zadržati položaj dugo (45 - 60 sec) jer ste pretjerali od samog početka i boli vas.

✅ Dubinu položaja neka vam diktira osjećaj istezanja (NE zatezanja - bol) tog dijela tijela. I onda polako idite dublje i dublje. Opušteni mišići lica i miran dah su vam najbolji pokazatelji da radite ispravno.


👉 Ulazak i izlazak iz položaja

Dođete u vama najdublji položaj i onda se ispravite. Pa opet uđete pa se ispravite. Dore - dolje... Takvo istezanje nema učinka (Golgijeva tijela). Statičko se zove zato što trebate biti mirni.

✅ Jednom kada zauzmete položaj istezanja NEMA NATRAG! Jedino gdje postepeno idete (jer vam tijelo dopušta) je dublje u položaj.


Eto...ima toga još, no ovo su tri najčešće pogreške s kojima se stalno susrećem, odnosno, tri najčešća razloga zašto ne napredujete onoliko brzo koliko bi željeli, tj. mogli.

 

Želite li pravilno vježbati i postati fleksibilniji i mobilniji, klinkite i saznajte više:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page