top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Ne skačite na prvu... Istražite!

"Akrilamid, tvar koja nastaje spaljivanjem hrane kao što su kobasice, često je na naslovnicama. Nastaje kad se asparaginska kiselina spoji s prirodnim ugljikohidratima. Do spoja dolazi kad se nešto prepeče, bilo da je riječ o tostu, kobasici ili odresku. Britanska agencija za standard hrane upozorila je ranjive građane da ne jedu zapečene kobasice velikom medijskom kampanjom 2017. godine.


Zdravstveno upozorenje poslano je nakon što je odbor WHO-a i IARC-4 akrilamid označio kao "kancerogen". Zastrašujuća priča za pravo je utemeljena u nekoliko laboratorijskih eksperimenata na životinjama u kojima su se rabile goleme količine tvari, ni približno jednake zapečenim kobasicama." - Tim Spector: "Što nam serviraju"


E sad... Što je istina?

WHO vs Tim Spector


Često skačemo na prvu i vodimo se navodima koje ne istražimo dovoljno.

Još češće, ljudi koji nas educiraju i koji bi trebali istražiti prije nego napišu nešto - to ne učine, jer im se više sviđa iskrivljena istina koja potvrđuje njihova uvjerenja. Prvenstveno zato što ne vole mijenjati svoje stavove i uvjerenja. Ili im ne odgovara. Ili, ne daj Bože, žele kontrolirati mase.

I onda mi to pročitamo i prihvatimo, a da se ne zapitamo da li je tvrdnja uopće točna.


Čitanje znanstvenih radova i prenošenje istine ne treba biti svačiji posao. To je posao nas koji vas educiramo. Također, naš posao je mijenjati svoje stavove i uvjerenja vodeći se novim saznanjima jer činjenicama nije bitno kako se mi osjećamo i što mislimo.

Naš posao je prenostiti zadnju potvrđenu istinu.

Napisao sam to tako jer, kako napredujemo, tako se otkrivaju nove stvari pa ultimativna istina o nečemu gotovo da i ne postoji.


Ne skačite na prvu.

Probajte malo više istražiti prije nego prestanete roštiljati :)


I nađite pravog stručnjaka kojeg možete prepoznati po tome što nema svoje stavove i uvjerenja pa piše po tome, nego se vodi zadnjim provjerenim znanstvenim saznanjima i to prenosi kako bi što kvalitetnije educirao i pružio nam tu zadnju istinu.

Za nas.

Zbog nas.

Da budemo zdraviji i sretniji!

 

Kako je ovo članak o prehrani, savjetujem vas da pratite Sebastijana Orlića, koji je taj naš pravi stručnjak.

Trust me on this one.

I ne, nije plaćeni oglas, nema pojma da sam ga naveo :)

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️

 


86 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page