top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Ne slažem se s tobom, ali te poštujem!

"I Disapprove of What You Say, But I Will Defend to the Death Your Right to Say It" - Voltaire

Prije par dana napisao sam jedan post u kojem govorim o tome kako mi se jedna žena vrlo ružno obratila ("Do I look Homeless?") i podijelio sam ga na LinkedInu. Nisam očekivao da će post toliko buknuti i iskreno, nisam očekivao toliko komentara.

Neko od njih bili su dosta ružni.


Ružni u smislu toga da su me oni koji se ne slažu sa mojim mišljenjem napali da sam ja ovakav ili onakav, izvrtali moje riječi kako bi opravdali svoj stav. Nisu samo iznijeli oprečan stav (s čime se slažem... Dapače, podupirem jer volim konstruktivnu raspravu), nego su željeli mene učiniti lošijim kako bi opravdali svoj stav.

I nisam samo ja primjer.

Svačije mišljenje i javni iskaz naleti na hrpetinu takvih komentara.


Da li stvarno više ne možemo izreći svoje mišljenje bez da nekoga ne vrijeđamo?

Da li se stvarno moramo uvrijediti na sve s čime se ne slažemo?


Moje mišljenje je da trebamo izreći svoj stav i braniti ono što vjerujemo konstruktivnim argumentima, ali bez dijela omalovažavanja sugovornika koji ne dijeli naše stavove. Jer, tko zna... Možda nas potaknu na razmišljanje. Možda nam promijene razmišljanje.

I možemo se raspravljati dugo u noć dokle god postoji međusobno poštovanje i uvažavanje različitosti mišljenja.


Tu smo da učimo jedni od drugih.

A to ćemo samo postići ako razmislimo DOBRO što je sugovornik želio reći i da mu odgovaramo sa razumijevanjem, a ne da mu samo odgovorimo oprečno, slijepo braneći svoj stav. Jedino tako možemo napredovati.

Jedna od najvećih vrlina pametne osobe je mogućnost promjene mišljenja i prihvaćanje tuđih stavova.


Moj stav je uvijek bilo i uvijek će biti:

"Ne moram se složiti s tobom, ali poštujem sve što radiš i u što vjeruješ dokle god time ne činiš loše sebi i ljudima oko sebe."
 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

125 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page