top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Pomaže li istezanje kod upale mišića?

Sve je više istraživanja koja potvrđuju da joga i istezanje nakon jakog treninga ne utječe na smanjenje upale mišića.

Ja ću, naravno, pisati u svom stilu :)

Prvo, pisati ću kao stručnjak i kao Guru. Što to znači? To znači da ću pisati kao osoba koju poštujem i koja se vodi istraživanjima (stručnjak) i kao osoba koju ne poštujem, koja govori da će svima raditi jer njemu radi i jer misli da je to pravilno i zato je to jedina istina jer u nju vjeruje (Guru).


Drugo...DOMS je ništa drugo nego muskulfiber (stara hrvatska riječ :) ) odnosno - upala mišića. Ne znam zašto DOMS kad je muskulfiber toliko fora riječ...al ajde...pametniji smo kad kažemo Delayed Onset Muscle Soreness.


Guru u meni govori da je to dobro. Testirao sam na sebi i kad sam se istezao taj dan nakon teškog treninga, upala često gotovo nije ni bilo...uz dane kada ih je bilo. Nakon dugog i napornog trčanja, kao i nakon teških treninga u teretani (Crossfit style... i normalno dizanje utega). Osjetio sam razliku od dana kada nisam radio.

Jednako tako je bilo i sa mojim klijentima.


Guru u meni će savjetovati svima da se istegnu...zapravo...da naprave jogu jer je to 10000000 puta bolje od istezanja, nakon svakog treninga jer je to dobro na više razina i MOŽDA nekome od vas bude lakše i bude manja upala.

Ali ne garantiram.

Za upalu.


Stručnjak u meni će reći da ne smijem generalizirati i da moram paziti kako se izražavam i teško prihvatiti činjenicu da istezanje nema nikakve veze sa smanjivanjem muskulfiberi. Odnosno...mijenjati svoje stavove i vjerovanja. Jer eto...iako mi nekad nije fora, znanost je ipak znanost.

Što god ja mislio ili vjerovao.

I koliko god me je to "uvrijedilo"

(za one koji žele znati više)


Vama savjetujem da ipak napravite jogu nakon treninga. Odvojite mršavih 10 - 15 minuta da napravite još malo više dobroga za svoje tijelo i za glavu.

Nemojte biti jedni od onih koji se ne istežu jer je to glupo i jer je to "za žene" i jer se to ne vidi na plaži.

Vidi se itekako po hodu i kretnjama 😉


Nije zdravo biti isklesan sa dobrom guzom i pločicama, a pokretan kao šipka.

Za kraj savjet svim trenerima i onima koji misle da jesu:


Ako (joga) nakon treninga ne smanjuje DOMS (da me razumijete), nemojte to izbacivati iz svojih treninga. Gledajte širu sliku i budite pametni.

Jer rečenica: "Istezanje ne pomaže kod upale pa to ne koristim u svojim treninzima" - samo pokazuje da vam je kod svojih klijenata (a samim time i kod vas samih) jedino stalo do pločica za plažu i ljeta bez parea.

Ako ne znate, svima složim 10 ili 15 minutno istezanje za vaše klijente potpuno besplatno.

One set to rule them all jer je i to bolje od ničega.

A vjerujem da znate!

 

Želite li trenirati funkcionalni trening u kombinaciji sa jogom (istezanjem) ili samo jogu, pogledajte kako vam mogu pomoći klikom na jedan od ova dva gumba:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

177 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page