top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Pomozite starijima tako da im ne pomažete :)

„Pustite, budem ja, Vi samo odmorite i ne brinite“ - riječi su koje nam se možda čine ispravnim, no zapravo činimo đavolju uslugu. Pomaganjem starijm ljudima narušavamo njihovo zdravlje.


Stariji ljudi kreću se manje, kavalirstvo i opća kultura nalaže da mlađi odrade jer im je lakše, a klasični trening je za njih nešto što je najčešće dosta teško izvedivo. Ali postoji način kako će se kretati više, „trenirati bez treninga“ i ostati zdraviji i funkcionalniji a to je: Trening kretanjem kroz život!


Kada vidite da je nekoj starijoj osobi potrebna pomoć, pomozite. Ali ne branite im njihovu mogućnost kretanja (trening) time što ćete reći da sjednu, odmore i da ćete vi sve napraviti. Vi odradite većinu, ali neka i oni po xy puta dnevno odnesu, donesu, provjere pećnicu, odu po daljinski, otvore vrata i naprave onoliko koliko mogu kako bi tijelo odradilo. Jer...tijelo sve pamti i piše. Kako dobro, teko i loše. I što se više oni kreću, to su duže zdraviji i...ajmo to tako reći...fit.


Kada sljedeći puta idete na plac, povedite i njih, naravno...ako mogu. Dajte im vrećice i ruksak da nose malo i time će se prošetati i napraviti „trening“ sa opterećenjem (vrećicama i/ili ruksakom). Neka se ustanu i sjednu i donesu i odnesu i otvore vrata kroz dan...time će napraviti puno čučnjeva kroz ustajanje sa stolca ili kauča.


Ukoliko ste starija osoba i čitate ovaj moj tekst, neka vam postane poštapalica: „Ja ću, ne moraš ti sve“. - Krećite se, gibajte, nosite, mičite, gurajte i budite aktivni. - Budite aktivni na sve moguće načine. - Biti će teško, boliti će vas tijelo. Ali samo na kratke periode. Vjerujte mi, isplatiti će se. Dugoročno. I to dobro!


Sad...na žalost, ovaj dio teksta je za one koji će komentir...ovaj...hejtati (a znam što će napisati) pa da im ne oduzimam vrijeme: Nećete sjediti sa strane i čekati da osoba od 80 godina odnese 7 galona vode od 15 litara na 5. kat. bez lifta ili otići sama na plac za šesteročlanu obitelj koja baš radi musaku i treba 10 kila krumpira...jer se mora kretati. Da se ne bi pogrešno razumjeli!


Cilj je da se kreću i da funkcionalno žive te da im trening bude integriran u njihov život. A ne da ne rade ništa jer su stariji.

Nisu zaslužili ne raditi ništa jer su stariji. Zaslužili su se aktivno igrati sa unucuma i praunucima. Zaslužili su da se unuci i praunuci igraju s njima. Zaslužili su ne otići u starački dom prerano. Zaslužili su biti zdravi. I sretni.

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page