top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Prilagodi se ili sam sebe uništi.

Ovo je moja priča.


Bio sam učitelj skijanja oko 10 godina i Divemaster SCUBA ronjena oko 8. Na skijanju sam provodio preko 100 dana godišnje, a pod morem sam bio preko ljeta više nego na površini (600+ urona u 8 ljeta po mjesec i pol dana). Ne mogu vam opisati koliko volim skijati i roniti. Odnosno, koliko sam uživao u tome do prije par godina.

Kada sam saznao da imam Raynaudov sindrom.


Sa ocem sam sjedio na balkonu u Mošćeničkoj Dragi i razgovarali smo o mojem sindromu. Rekao sam mu da mi je jako žao što više neću moći roniti i skijati jer sam to baš baš volio. I bio sam iznimno tužan i pomalo depresivan. Vodeći se vlasititm iskustvom, otac mi je rekao da moram naći nešto drugo što će me ispunjavati jednako toliko, a da je u granicama mojih mogućnosti jer ću inaće polako, iznutra, uništavati samoga sebe.


Morao sam prihvatiti činjenicu da možda više nikad neću roniti i skijati jer, kada se javi bol u prstima, nekada je toliko jaka da moram staviti ruke u radijator ili u kipuću vodu. A to ne mogu napraviti na vrhu glečera ili 30+ metara pod morem. Što je najgore, bol se javlja kod malog osjećaja hladnoće i kao da progresira iz godine u godinu na gore.

Probao sam sve, istražio sam sve. Ne ide na bolje.


Polako sam počeo prihvaćati novonastalu situaciju i tražiti gušt u drugim stvarima (joga, trčanje...) koje mogu raditi bez da mi sindrom jako utječe na to. Isto kao što je moj stari krenuo prilagođavati svoj život svojim mogućnostima.

Za sada smo obojica sretni, no tu i tamo se okrećemo i sa nostalgijom gledamo dane kada smo mogli baš sve. Jer, to je ljudski i to je ok.


Prilagođavate li i vi svoj život svojim mogućnostima kako bi bili sretni ili živite sa gorčinom koja vas postupno izjeda?


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


 1,063 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page