top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Sanskrt - koliko je bitan za joga učitelja?


Ja na početku joga karijere: "Tata, daj me nauči Sanskrt!" Tata: "To ću te zadnje naučiti, ako te uopće naučim." I nije me naučio. Da li je pogriješio? Nije.

Jedan Indijac je bio u Hrvatskoj na neko vrijeme i pohađao je joga satove u raznim joga studijima. Nakon xy vremena rekao je sljedeće: "Odlično radite jogu, ali KATASTROFALNO izgovarate nazive asana na Sanskrtu." A mislimo da znamo...


Po meni, znati nazive asana (i fonetski točno) ili dijelove tekstova je sasvim uredu ako se koristi kada je potrebno. Kod edukacije samog jezika, dublje teorije joge, čitanja i objašnjavanja jogijskih tekstova, duboke edukacije za joga učitelja i slično. Tu podržavam!

Na satovima za nas obične ljude koji smo došli raditi jogu 2-3x tjedno da se osjećamo bolje, Sanskrt nas može samo pogubiti. Kao i korištenje kineziološko medicinsko stručnih izjava.

Pazite ovo:

„U Urdha Mukha Svanasani ramena su u retrakciji, depresiji i vanjskoj rotaciji, a gluteusi su aktivirani kako bi spriječili veliki anteriorni tilt zdjelice. Glava je u blagoj ekstenziji, mandibula je aktivna da se bolje istegne sternocleidomastoideus iako se on bolje isteže u extenziji sa blagom rotacijom dok je drishti Nasagra. Razumljivo posve, jel tako? I još nisam sve rekao.


Molim vas učitelji joge – keep it simple i znajte mjesto i vrijeme za biti stručni ili ne.

Nevertheless...nije na odmet znati ga ako ga stvarno želite znati. Ne pomaže u tome da budete bolji u jogi, ali je definitivno fora kada u društvu, usred razgovora, kažete: "Drishti u Utthita Parshvasahita logično je Parshva jer vam je već rečeno u samom nazivu asane" Možda budete cool. Ili čudni. Ali je zabavno gledati te blijede poglede.


Isto kao što je meni bilo fora na studentima na gimnastici na početku slušanja predmeta da je najbolje početi vježbu na ručama sa elementom: "Naupor usklopni naskokom u njih u visu uznijetom " Sklopka na početku ruča je sasvim razumljiv naziv.

Ovo sam radio jer sam želio vidjeti izraze lica a i da nauče jer moraju znati terminlologiju za ispit. Vježbači ne moraju znati za ispit.I za kraj... Ovaj tekst na slici kojeg pokazujem nije neki redak jogijske knjige ili duboka izjava nekog jogija ili moja. Iako djeluje tako i moćno! To je dio, meni jako drage pjesme našeg Olivera - "Ako Voliš me"


"Nebom plovi dan modro more ljulja opet ljubim te tvoje oci, dva dragulja"

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page