top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Zašto prezirem tradicionalnu Ashtanga jogu?

Za početak, riječ tradicionalno mi nikada nije bila draga. Barem ne u ovom kontekstu. Jer, kako je netko rekao: "Tradicija - nabijanje grižnje savijesti od mrtvih ljudi". S druge strane, neki narodni običaji su mi izuzetno simpatični, no to nije tema ovog članka.

Tema je tradicionalna joga. I ta prokleta Ashtanga.


⚠️ Prvi problem - Nema modifikacija i tjeranje doma

Ashtanga je jasno postavljen sustav vježbanja od 6 serija i svaka serija ima određeni broj asana koje radimo točno po redoslijedu. Uvijek istom redoslijedu. I nema prelaska u drugu seriju dok nije savršeno odrađena prva. Kada dođemo do asane koju ne možemo savršeno izvesti, tu za nas taj dan praksa prestaje, ulazimo u Shavasanu i idemo doma. Nema modifikacija, nema preskakanja asane koju ne možemo.

Tjeraju nas doma. What the fuck???


⚠️ Drugi problem - Prvi slijed

Prvi slijed je slijed na kojem se zadrži doživotno cca 85% vježbača, sadrži 45 asana koje su pretežno savijanja tijela prema naprijed. Uz dva prejaka i preduboka savijanja tijela prema nazad. Što bi značilo da smo ograničili svoje tijelo, skoro cijeli svoj život, na tih 45 položaja. A toliko se raznovrsno možemo i moramo kretati. Čemu???

Dodamo li na to redoslijed koji je anatomsko fiziološki horor, dolazimo do trećeg problema.


⚠️ Treći problem - Tempirana bomba za ozljedu

Određene asane i točno zadani redoslijed nekih asana je posložen kao da je to sastavljao jedan ljuti, nesretni i osvetoljubivi jogi. Ukoliko ne znate dovoljno o anatomiji, fiziologiji i biomehanici - Trust me on this one!

Primjer: Iz Velikog Mosta (duboki backband), kojeg radimo u 3 varijante tako da nakon 5 udisaja sužavamo udaljenost između stopala i dlanova (suludo), pa tako dva puta!!, brzo prelazimo na asanu koja se zove "Štipaljka - Paschimottanasana" (duboki forwardbend) i evo ti sranja za donja leđa koji nas dovodi do četvrtog problema.


⚠️ Četvrti problem - Ozljede

Niti jedna vrsta joge nema TOLIKO ozljeda koliko ima Ashtanga joga. Nebrojeno puta sam, na žalost, u životu radio rehabilitacijske individualne satove (koji su izgledali kao trudnička joga za treću dob) sa jogijima koji su se ozlijedili na tradicionalnoj Ashtangi kod, da ne budem korektan, idiota od učitelja joge i to nas dovodi do zadnjeg problema.


⚠️ Peti problem - Učitelji Ashtanga joge

Kod nas u Hrvarskoj, jedan joga učitelj (neću reći koji) ima nadimak "007" - Licence to kill. Pogađate koju vrstu joge radi? Pa mi vi sada recite kako je to moguće?

Pustite, budem ja.

Moguće je jer su zaluđeni jogom na pogrešan način, jer ne vide dalje od tih knjiga u kojima prate svako slovo, jer misle da je jedina ispravna joga ona koja se radila u Indiji prije previše godina, jer im je važno da ljudi moraju moći prebrzo što više, jer tjeraju i guraju vježbače u položaje za koje nisu spremni, a ono što je najvažnije - ne preuzimaju odgovornost na sebe i kada se nešto dogodi, uvijek je kriv ego vježbača.


Danas, sva sreća, postoje učitelji Ashtange koji misle svojom glavom, modificiraju svaku asanu, izbacuju neke koje nisu dobre za određene ljude i paze na vježbače. To mi je jako drago. No još uvijek postoje joga škole i učitelji koji ozlijeđuju ljude.

Ljude koji su došli da im bude bolje.

Ljude koje su uvjerili da su oni krivi i odgovorni za te ozljede.


I tome treba stati na kraj.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.


​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️
377 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page