top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Dijeta = Bullshit!

Osim kod osoba koje imaju zdravstvenih problema pa im se prehrana mora korigirati. Ili kod vrhunskih sportaša. Nama običnim ljudima dijete ne pomažu i potpuno su nam nepotrebne.

Čak bih rekao - ŠTETNE!


Izbacivanje glavnog izvora energije (ugljikohidrata) i prelazak na "Keto dijetu" je u najmanju ruku stresnije (za tijelo prvenstveno, a onda i za psihu) od bilo kakvog posla prvih nekoliko tjedana. Post ili "Fasting" nije ono što mislimo, ne utječe na longevity i samo smo gladni (i nervozni) veći dio dana, a onda se u tih 8 ili 6 ili koliko god si damo sati za jest - prežderemo i najčešće pojedemo više nego što bi trebali. Drastično dnevno smanjivanje unosa kalorija je gotovo neodrživo jer je užasno stresno za cijeli organizam.

A on UN-DIET i ostalim glupim dijetema neću ni pisati jer mi žao mog vremena i internetskog papira.


I onda, nakon tih stresnih dijeta i neprirodnog režima se kao JO-JO vratimo na početn... NE! Udebljamo se i više nego što bi željeli. Jer - STRES i jer - NEODRŽIVO!

Idemo krenuti od srži problema - od nas samih.

Ukoliko nemate nikakav zdravstveni problem, pogledajte što i kako jedete i budite iskreni prema sebi. Jedete li zdrave namirnice? Imate li normalnu količinu hrane po obroku? Da li vam je balansiran tanjur nutrijentima onako kako bi trebao biti? Jedete li u pekari? Koliko se vikendom uništite lošom hranom jer ste preko tjedna jeli zdravo? Pijete li alkohol i koliko? Koliko slatkog jedete? Konzumirate li sokove? Imate li pretrpan tanjur i idete li po repete? Koliko puta naručite dostavu?

Samo su neka od pitanja koja si možete sami postaviti jer, budimo iskreni, ne treba nam ni dijeta ni nutricionist kako bi počeli jesti pametno i zdravo i vidjeli velike rezultate.


Uz takvu prehranu i svakodnevnu aktivnost, budite sigurni da ćete biti zdraviij, sretniji i jako blizu onog tijela kojemu ćete se diviti kada se pogledate u ogledalo.

A, ukoliko želite biti u 0,1% jer ste vrhunski sportaš ili fitness fanatik (u pozitivnom smislu) ili imate neki zdravstveni problem, tada vam savjetujem da se konzultirate sa stručnjakom kako bi vam pomogao, a najbolji kojeg ja poznajem je Sebastijan Orlić, moj stručni suradnik i prijatelj.


Za kraj, evo nekoliko malih savjeta koji vam mogu puno pomoći:

  • Izbacite slatko ili jako smanjite

  • Zaboravite pekarske proizvode i jedite zdravi kruh

  • Prestanite naručivati i počnite kuhati

  • Kuhati namirnicama prvenstveno sa placa od kumica koje imaju svoje

  • Izbacite sokove koji sadrže hrpetinu šećera

  • Smanjite porcije jer jedemo puno više po obroku nego što bi trebali

  • Ne izbacivati makronutrijente jer je svaki važan

  • Pojačati unos proteina jer smo najčešće u deficitu

  • Smanjite ili izbacite alkohol (i ne hejtajte me tu sad svi!!!)

  • Pazite na unos kalorija (deficit - suficit)


Ja nisam nutricionist.

Niste ni vi.

I budimo iskreni, svaku ovu točku ste znali.

Problem je u tome što se ne želite mijenjati i što se hranite glupo.

A tu vam ni Sebastijan ne može pomoći.


 

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page