top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Joga sa životinjama: Da, ne?

Idemo prvo definirati što je joga. Odnosno, njezine dvije najbitnije komponente za ovu temu.

👉 Prva je da je ona, u osnovi, meditacija na Boga kako bi se oslobodili svojeg ega i postali jedno s Njim.

👉 Druga je 5. Patanjalijev krak - Pratyahara - Povlačenje (odsutnost) osjetila.


E sad...

Kada govorim o VEEEEEELIKOJ većini ljudi, uključujući i sebe, te dvije komponente su nekako nemoguće jer nam joga nije sve u životu.


Prvu generalno ne radimo jer naša joga koju mi radimo i prava joga nisu ni blizu jedna drugoj jer prava joga, ona izvorna, je meditacija na Boga, a ne vježbe (asane), dok se naši satovi sastoje od asana u oko 90% vremena.

A drugu jednostavno ne možemo jer je za to potrebno užasno puno rigorozne, svakodnevne i duge joga prakse u svim aspektima, a ne samo na prostirci tih sat vremena dnevno (ako).


A što onda mi radimo?


Mi radimo jogu koja ima dvije glavne komponente. Prva je djelovanje na tijelo kroz pokret (asane) kako bi bili fizički bolji, a druga je djelovanje na glavu (um, misli, psihički sustav) kroz fokus, koncentraciju, disanje i meditaciju ISKLJUČIVO u vidu otklanjanja na neko vrijeme negativnih i loših misli kako bi odmorili glavu i kako bi kontrolirali svojim mislima, a ne da one kontroliraju nas.


Kakve veze imaju životinje s tim?

Kada ja radim jogu (što nije na ovoj slici jer televozor 😃 ) moja životinja meni usmjeri pažnju na sebe i igrom, pusama ili samo ležanjem pored mene blokira mi gotovo sve negativne misli koje bi mogle doći u moju glavu.


I nisam jedini!



✅ Životinja je, po meni, jedna od najboljih drishtija (točke fokusa i životinju bih stavio pod broj 10) koji postoji i najbolji štit od svih negativnih i loših misli.

❗️Dio za "prave jogije" koji će hejtati post i koji su se u razgovoru sa mnom zgražali na ovo:

Još nisam upoznao jogija koji apsolutno poštuje i provodi ijedan Patanjalijev krak joge, a dok je tako, nemojte mi hejtat životinje na prostirci i tu činiti razliku prave joge od pogrešne 😘


Budite mi zdravi, sretni i dopustite životinjama ulazak u vaš joga svijet ❤️

8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page