top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

"Live and let live"

Jasno mi je da je čovjek društveno biće i da je svijet ogroman, no nismo svi isti i trebamo živjeti sretno - onako kako želimo.

Ili možda ipak ne?

Možda ipak moramo živjeti kako drugi misle.


Dvije priče.


Prva:

Prije desetak godina, sjedio sam sa starim na balkonu na moru. Stari voli biti sam, ne voli se pretjerano družiti iako će uvijek stati, popričati i pomoći svakom kome pomoć zatreba. Ali najviše od svega voli biti sam.

Kako on to kaže: "Naprosto uživam!"

Moje poimanje samoće tada nije bilo razumljivo. Nagovarao sam ga da se druži, vikao na njega i čak smo se posvađali u jednom trenutku jer je čovjek društveno biće i mora biti okružen ljudima. Tako govori znanost.

Stari, MORAŠ se više družiti!!!


Druga:

Ja ne volim putovati. Moja najdraža destinacija je Mošćenička Draga i da se mene pita, kad god mi se pruži prilika, otputovao bih - upravo tamo.

Kada kažem da ne volim putovati, 99% ljudi se na prvu iznenadi, onda zgrozi i na kraju mi krenu objašnjavati da MORAM putovati i da sam lud jer ne putujem i ne upoznam cijeli svijet jer je to NJIMA super!

Dario, MORAŠ putovati!!!


Poanta ove dvije priče je: Nakon što sam se opametio (i postao "istiiii, ko staaaari mooooj" zato što sada volim i znam biti sam) prestao sam ocu govoriti da se mora više družiti jer sam došao do sljedećeg zaključka:


"Kada ekstrovertima krenemo govoriti da budu sami i ostanu doma, tada imamo pravo govoriti introvertima da se druže!"

Zapravo... Postoji još bolji izraz:


"Live, and let live"

phrase of live

PROVERB you should tolerate the opinions and behaviour of others so that they will similarly tolerate your own.

(The phrase live and let live comes from the Dutch. It is found in the The Ancient Law-Merchant, a collection of commercial law compiled by G. De Malynes in 1622.)


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️




78 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page