top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Okolina (ni) je kriva što propadamo.

U jednom podcastu, stručnjak je govorio o utjecaju okoline na nas i rekao je nešto što me je malo uznemirilo. Rekao je da ljudi nisu krivi (odgovorni) što su pretili jer smo okruženi fast food restoranima, dostavama i marketingom istih koji utječu na nas i na taj način podložniji smo pretilosti nego zdravoj ishrani i normalnom fizičkom stanju. Uz sve fitness influencere koji govore o zdravoj prehrani, ovoga je ipak više i češće smo izloženiji negativnim nego pozitivnim stvarima.


Na prvu sam skočio i u glavi komentirao: "Ali mi imamo pravo reći svemu tom negativnom - NE"


A onda sam se sjetio jednog predavanja o ovisnosti - Johann Hari: "Everything you think you know about addiction is wrong"

U tom predavanju Johann govori upravo o utjecaju okoline na nas. Govori kako štakor, kada je sam u kavezu i ima jednu posudu čiste vode i drugu posudu vode u kojoj je dodan heroin ili kokain, štakor će uvijek odabrati vodu sa dodanom drogom, postati ovisan i na kraju se predozirati.


Onda je profesor Alexander malo promijenio parametre.

Odlučio je napraviti "Rat Park", raj za šrakore, napunio je kavez sa drugim štakorima (prijateljistvo i sex), zabavnim sadržajima i svime što je mogao da štakorima bude najbolje ikad. Ali je ostavio je dvije posude sa vodom. Jedna čista, druga kontaminirana drogom. I nakon nekog vremena ustanovio je da niti jedan štakor gotovo da i ne koristi konteminiranu vodu, nema ovisnosti i nema predoziranja drogom.


I nije eksperiment rađemn samo na štakorima.

Postoji jednaki eksperiment i na ljudima. Sve je u videu.


No prije nego pogledate video, evo mojeg mišljenja: Svi navedeni gore imaju pravo. Društvo i sve oko nas jako utječe na to što radimo i kako se ponašamo. Ako nebrojeno puta vidimo reklamu kako obitelj uživa u McDonaldsu, otići ćemo tamo i vjerojatno uživati (ne svi) jer stručnjaci su "dizajnirali" McDonalds da bude "ovisan". Djeca će vući ponovno, mi smo slabi na djecu i evo ti prvog utjecaja.

Onda imamo sve što sadrži šećer koje se reklamira kao zabava za djecu. Dječji rođendani su puni šećera, dijete dobije šećer kao nagradu što je bilo dobro i evo ti sranja. A mi uzmemo s njima jer je eto... Ovisno i fino.


Ali možemo reći ne.

Možemo se okružiti ljudima, onima kakvi želimo biti. Možemo razmisliti, možemo odlučiti drugačije. Imamo zbor. I na kraju krajeva, taj izbor je ono što nas čini kakvi jesmo. Mi smo sami odogvorni za to da li smo zdravi ili nezdravi (najčešće). Mi smo odabrali pekaru umjesto jabuke. Mi smo odabrali pojest tri reda čokolade umjesto dvije kockice. Mi smo odabrali kauč umjesto treninga.


Mi imamo puno više odgovornosti nego što si priznajemo.

Ali odgovornost prebacujemo na sve drugo i sve druge kako bi lakše opravdali svoje loše odluke.





 


Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.



 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


 






113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page