top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Prva prepreka u meditaciji

Prvo pitanje na individualnom satu kod podučavanja meditacije je: "Da li ste ikada meditirali?" Većina ih je probala ali jednostano... Nije to za njih. Najčešći razog je:


"Ne mogu ja to pratiti!"

Ne budi lijen, krenem istraživati malo aplikacije i vođene meditacije i susretnem se sa problemom. Skoro svaka vođena meditacija je limitirana vremenom. Počnemo sa 5 minuta, pa onda 7, pa 10 i tako dalje i tako dalje.

Odnosno - "Moraš" meditirati toliko i toliko.


Vođen iskustvom dugogodišnjeg podučavanja shvatio sam da su brojevi veliki neprijatelj u jogi, pogotovo na početku. Bilo da je meditacija ili pranayama (vježba disanja). Ljudi, na početku, osjećaju taj pritisak da moraju meditirati 10 minuta ili da im mora udisaj trajati 4 sekunde što stvori animozitet (jer najčešće ne mogu ni sjediti mirno 2 minute) koji na kraju postane razlog prekida.


Moje podučavanje meditacija i pranayame počinje ovako:

"Što god radili, vremenskog limita nema. Krenuti ćete sa ovom ili onom tehnikom i raditi ćete to dokel god se osjećate ugodno. Čim osjetite da vam je previše, prestajete sa meditacijom i to je to za taj put. Sljedeći put isto. I sljedeći. I sljedeći."

Što sam postigao s ovim?

Postigao sam da je SVAKA meditacija, koliko god ona kratko trajala - GUŠT! Što je najbitnije za stvaranje navike. Moramo se osjećati ugodno u meditaciji da nas psihički motivira za sljedeću. Kako meditiramo sa guštom, tijelo polako prepoznaje i prihvaća dobrobiti meditacije i jednostavno, sami od sebe, počnemo meditirati duže.

I to je to dragi moji :)


Moje meditacije ne traju jednako dugo. Nekad meditiram 5 minuta, nekad 20, nekad pređem 40. Meditiram onoliko koliko se osjećam dobro u meditaciji. Čim osjetim da se počnem meškoljiti u glavi, prestanem. Nekad prođem kroz meškoljenje i ostanem u fokusu... No, to je tema za malo napredniju meditaciju.

Dobro je u svemu tome što NE MORAM meditirati xy minuta, a još bolje je što se veselim svakoj sljedećoj.


Jer se svaki put osjećam odlično kroz cijelu meditaciju!


 

Ako želite početi ili nastaviti meditirati, javite mi se klikom na ovaj gumb:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️




193 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page