top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Joga nam može itekako naškoditi!

👉 Ako nismo fizički zdravi! Jogom najčešće preveniramo ozljede i postajemo zdraviji. Ali ako nismo zdravi i POGOTOVO ako ne znamo što nam je, joga nam može odmoći jer joga, kakvu prakticiramo, NIJE terapija. Ako vam nakon joga sata bude lošije nego prije, nemojte pitati joga učitelja što vam je jer mi nismo meritorni dati takvo mišljenje nego radije otiđite kod svog doktora i savjetujte se s njim.

Nije problem u jogi, problem je negdje u vama i kada sanirate taj problem, tada će vam joga pomoći!

👉 Ako imamo lošeg učitelja! Učitelj koji ne poznaje dovoljno dobro ljudsko tijelo i kojemu je najvažnije „brže, dublje, jače“ najčešće će vas (i sebe) kad tad ozlijediti. Joga je praksa koja zahtjeva strpljenje i rezultati će se pokazati. Joga je praksa gdje modificiramo naše tijelo kroz pokret i potrebno je znati tijelo da bi što pravilnije i sigurnije modificirali kretnje.


“Yoga is not about touching your toes...it's what you learn on your way down.“

Svako odstupanje u podučavanju od ovoga nije dobro može rezultirati ozljedom.

Uživajte u procesu i informirajte se o svojim učiteljima. Na žalost, jedno od zadnjih pitanja naših polaznika (ako uopće pitaju što je rijetkost) kod upisa je: „Recite nam malo o edukaciji vaših učitelja.“

Najvažnije je da li je centar blizu i koliko košta mjesec dana vježbanja. A trebalo bi biti obrnuto.


👉 Ako radimo jogu iz pogrešnih razloga! Instagram joga učitelji najčešće prezentiraju jogu preko teških i atraktivnih položaja sa usporedbom što su mogli sa svojim tijelom 2020. godine i 2022. i sve se nekako vrti oko već navedenog „brže, dublje, jače“. Mi to vidimo i počnemo sa jogom da bi mogli isto to i da bi izgledali kao oni. I onda pretjerujemo, žurimo i najčešće se ozlijedimo ili prestanemo jer nismo dobili željene rezultate u kratko vrijeme.

Reći ću vam jednu istinu o jogi koju želim da zapamtite: To što ćete moći sa svojim tijelom u jogi je po važnosti na zadnjem mjestu!

Joga daje tolike dobrobiti mimo našeg lokomotornog sustava koje su PUNO važnije od samog kretanja i dubine položaja...a to se rijetko prezentira. Rijetko ćete vidjeti da se piše o tome kako joga djeluje na probavu, na psihičko stanje, na koncentraciju, na srce i krvožilni sustav, na endokrini sustav...A TO JE NAJVAŽNIJE! Možda se ne piše jer se ne može lijepo slikati bolji rad probavnog sustava.


Najbitnija djelovanja joge su ona koja se osjete, a ne ona koja se vide!!!

Eto... Iako nam joga daje nevjerojatno puno dobrobiti, na žalost može nam naškoditi. Ali ako zapamtite ova tri glavna razloga, možete prevenirati negativna djelovanja joge i uživati u svemu dobrome što ona daje.

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

 

Želite li dobrobiti joge bez ikakve štete individualnim vježbanjem sa mnom ili možda u grupi, kliknite na jedan od ova dva gumba i saznajte više:



517 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page