top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Najbolje vrijeme za meditaciju je...

Moje podučavanje joge, meditacije i zdravog i sretnog života kroz predavanja koja držim bazira se principu: "Copy - Paste" - sve što radimo na prostirci u kontroliranim uvjetima prenesimo u život jer tamo nam je to najviše potrebno.


Meditacija je sposobnost usmjeravanja i zdaržavanja pažnje na onome što želimo kako bi se glava (psiha) odmorila od konstantnog rada. Kada smo umorni - sjednemo i odmorimo. Kada nam je glava umorna - Meditiramo. Meditacija je alat s kojim naša glava "sjedne" i odmori.

(Uvijek volim naglasiti da meditacija koju mi najčešće radimo i prava jogijska meditacija nemaju veze jedno s drugim, no o tome više u nekom drugom članku.)


E sada... Moramo prvo naučiti meditirati. I to se radi u idealnim uvjetima. Ujutro nakon što smo se probudili dok je glava prazna za lakše zadržavanje pažnje na ono što meditiramo. Bilo da se radi na osjećanje otkucaja srca ili fokus na disanje ili vizualizacija ili što god radite u meditaciji. Učimo u kontroliranim idelanim uvjetima. Da bi primijenili onda kada je to bitno i kada će nam činiti pozitivnu razliku i dati najviše dobrobiti.


Najbolje vrijeme za meditaciju je usred najvećeg kaosa.

Ili netom prije.

Ili odmah poslije.

Ili sve gore navedeno.


Meditacija nas umiruje, hladi nam glavu (a znamo da je hladna glava puno pametnija od usijane) i priprema nas na gadne situacije koje nam dolaze ili nas umiruje ako se nađemo u tim situacijama ili nas opušta nakon njih da taj stres ne prenesemo na ljude oko nas koji nisu ni krivi ni dužni (a to najčešće radimo).Volim povezati meditaciju sa jednom poznatom izrekom: "Bolje biti ratnik u vrtu nego vrtlar u ratu."

Što bi za meditaciju značilo: "Naučiti meditirati u kontroliranim uvjetima kako bi tomogao primjenjivati u trenucima kada je to potrebno, nego ne znati meditirati i trpiti posljedice stresa."


 

Ako želite početi ili nastaviti meditirati, javite mi se klikom na ovaj gumb:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️


126 views0 comments

Recent Posts

See All

Yorumlar


bottom of page