top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Bijeli ubojica na kuhinjskom stolu

Rafinirani šećer nema apsolutno nikakav pozitivan zdravstveni učinak na tijelo.

Šećer iz voća je dobar i nije tema ovog članka.

Rafinirani šećer (u članku - samo šećer) i šećer iz voća nisu jedno te isto.

Sad možemo dalje :)


Djeca su deblja nego ikad prije.

Jedan od glavnih uzroka je upravo šećer. Šećer se reklamira kao savršena namirnica za djecu i cijelu obitelj. Zapravo... Ne reklamira se šećer nego namirnice koje su za djecu i odrasle u svim veselim oblicima i sadrže šećer ali se šećer ne spominje - jako pametno. Od najranije dobi navikavamo djecu na šećer. Budi dobar i dobit ćeš slatko. Pojedi obrok i dobit ćeš slatko. Rođendan ti je - mama će napraviti slatko, a ti pozovi prijatelje na tulum i njihove mame će donijeti sav svoj šećer u raznim oblicima!


(Kada sam radio kao učitelj skijanja i kada smo išli na tjedan dana skijanja u inozemstvo, preko 90 posto hrane u apsolutno svim krcatim dječjim torbama sadržavale su previše šećera. I tako 10+ godina zaredom.

Svaki odlazak. Svako dijete. Bez iznimke.

Na svakom dječjem rođendanu na kojem sam bio, glavnu ulogu igrali su kolači i torte, a onda čips i pizza.)


Prvi problem je u sveprisutnosti.

Šećer je skoro u svemu. Počevši od hrpetine proizvoda za koje ni ne znamo da sadrže šećer do hrpetine proizvoda za koje znamo da sadrže šećer ali ne znamo koliko ga previše ima i onog najgoreg - u našim ladicama. A relativno je jefitno.

Stanovi su puni šećera koji je uvijek na raspolaganju, pogotovo kao desert nakon obroka. Cca 3x dnevno "moramo" pojesti šećer jer - desert. Kad nam "padne šećer" moramo ga vratiti, ne daj Bože jabukom. Kad nam je dosadno - šećer.


I tako kockica čokolade za dušu postane cijela čokolada za ovisnost.


Drugi problem dolazi, na žalost, iz naših domova.

Šećer postaje nagrada za dobro ponašanje djeteta i time se šećeru daje pozitivna vrijednost. Djeca se navikavaju na šećer koji stvara ovisnost dok mi sretni gledamo njih sretne kako si polako uništavaju tijelo. A nismo ni mi drugačiji. Stres - šećer. Nagrada - šećer. Tužni smo - šećer. Veseli smo - šećer!

S druge strane, svoje kućne ljubimce hranimo samo najboljom hranom koje je najzdravija moguća, a biljkama dajemo dodatne hranjive tvari u njihovu zemlju.

Hoćemo li dati ljubimcima čokoladu i zalijevati biljke gaziranim pićima?

Nećemo? Naravno da nećemo.


Zar su Fifi i orhideja važniji od nas i naše djece?

Znam da nisu ali, na žalost, to tako izgleda.


I onda kada dijete, u toj dobi ili kasnije, počne trpiti posljedice šećera, brzo prebacimo krivnju sa sebe na sve drugo. Zubi su loši genetski, štitnjača je odgovorna za pretilost uz kompjuter, mobitel, TV i današnji lifestyle. A ta djeca, svakim unosom tog šećera, stvaraju sve jaču i težu ovisnost te postaju nemoguća. Pod svaku cijenu moraju dobiti šećer. Isto kao što pušač mora zapaliti.

Na kraju dobiju, samo da bude mir u kući.


"Skidanje" sa šećera traje cca 14 dana.

Probajmo drugačije. Zdravije. I pametnije.

Djeca su "Tabula rasa" koja nemaju urođenu ovisnost o šećeru i pogrešnoj ishrani kao ni urođen gen za mržnju. Društvo (utjecaj tih proizvoda kroz reklame) nije uvijek jedino odgovorno za sav taj unos šećera. Možemo napraviti dječji rođendan bez tona slatkog. Možemo zabraniti svom djetetu da jede tolike količine šećera. Možemo naučiti dijete da od malena zavoli i cijeni zdravu hranu. Možemo i mi izbaciti slatko, hraniti se zdravo te tako biti primjer svojem djetetu.

I onda će dijete kad malkice naraste, nadamo se, odabrati pametnije. Ako neće, barem smo napravili sve što smo mogli kako bi smanjili unos šećera dok su bili mali i osvijestili ih o zdravoj prehrani.


Dokle god ne promijenimo svoje ponašanje prema sebi i svojoj djeci, štitnjača će uvijek biti glavni krivac za pretilost, a dijabetes će samo nizati svoje brojeve...


 

Online Yoga

Dobrodošli na najkompletniji program za zdraviji i sretniji život!

Vježbanje joge i svih njezinih aspekata biti će okosnica programa, a ovaj + su sva moja predavanja i edukacije koje ću podijeliti sa vama.

​Na jednom mjestu. Za svakoga. Gdje god se nalazite.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️


 





466 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page