top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Joga je za sve, ali...


Svi mi koji prakticiramo jogu običavamo govoriti kako je ona zdrava i korisna, pa je često preporučamo znancima i prijateljima, jer želimo da se i oni, uz jogu, osjećaju baš kao i mi - bolje, zdravije i sretnije!

Često, međutim, čujem razmišljanja u smislu „Ma, joga ti nije za mene“ „Ja sam ti za neke druge aktivnosti“. I takva su razmišljanja sasvim ok jer:


Joga je za svakoga... Ali nismo svi za jogu.

Evo i primjera.

Moj otac (u daljnjem tekstu stari :) ) krenuo je sa jogom 1990. Ja sam tada imao 5 godina i nije mi padalo na pamet vježbati jogu. Radije sam jeo pijesak u parkiću. U osnovnoj i srednjoj školi mi je joga bila bezveze naspram rukometa, izlazaka, društva i komada :)

Na fakultetu (uz izlaske, društvo i komade) sam već krenuo malo razmišljati o jogi, proučavati ju i prakticirati. Na fakultetu! Sa 20 godina!!

Očekivalo bi se od mene (a i od mog starog) da sam se trebao baviti jogom puno ranije. Sva sreća pa me nije tjerao, nego je pustio da sve ide svojim tokom.

Joga će svima darovati sve svoje dobrobiti, samo je pitanje da li nama u nekom trenutku odgovara početi s vježbanjem.

Ne morate vježbati jogu jer „svi kažu kako je jako korisna“. Ali možete razmisliti malo o tome i pokušati. Bez prisile, bez forsiranja... Samo krenite, budite strpljivi i uživajte u vježbanju!

A ako ne odgovara, sve je ok. Prestanite ali... Dajte joj još par prilika u životu. Nikad ne znate kada vam može promijeniti život :)

Jedna od rečenica koju ponavljam svima s kojima radim, a tiče se svega u životu pa tako i joge je:


Ako ti nije gušt, nemoj to raditi!

Ovo se ne odnosi na one dane kada nam se ne da vježbati, a osjećamo potrebu za jogom. U takvim se trenucima trebamo „malo natjerati“ baš zbog tog osjećaja potrebe, jer znamo koliko ćemo se dobro osjećati nakon sata joge.

Ali, ako smo dugotrajno "nesretni" s nečim što radimo, a radimo to iz pogrešnih razloga, trebali bismo razmisliti da možda ipak jednom zauvijek prekinemo s tim..

 

Želite li poboljšati svoju ravnotežu individualnim vježbanjem sa mnom ili možda u grupi, kliknite na jedan od ova dva gumba i saznajte više:

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️
250 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page