top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Body shaming!!!

Body shaming je definiran kao negativno komentiranje (vrijeđanje) dijela ili dijelova ljudskog tijela. Hm...meni je nepotpuna definicija pa bih ja napisao svoju:

„Body shaming možemo definirati kao negativno komentiranje (vrijeđanje) dijela ili dijelova ljudskog tijela kako bi namjerno učinili nažao drugoj osobi da se trenutno osjećaLI bolje radi svojih problema i nesigurnosti."


Praktični primjeri body shaminga: Što ti debeli radiš u teretani, nema ti pomoći...prvo smršavi, a onda dođi na jogu...s tom dioptrijom ne možeš pogoditi bazen sa 2 metra, a kamoli koš...preružan si za dočekivanje klijenata...imaš uši ko slonić Dumbo...prištevi kao krateri......premršava si...i sve drugo na ovu temu.


Ono što body shaming NIJE, a ovo je najčešći primjer jer brkamo to sa pravim body shamingom: "Pretilost je nezdrava i nije ju dobro promovirati"


E sad... Ja ne znam tko nam daje pravo da samoinicijativno komentiramo, i u jednom i u drugom slučaju, neku drugu osobu. Najčešće nas nitko ništa nije pitao, a osjećamo da moramo komentirati, najčešće negativno, da bi na trenutak dobili osjećaj kako smo bolji. Gotovo uvijek to radimo ispred svojih malih ekrana (keyboard warriors) jer nemamo muda (pardon my French) nekome to reći u lice i lakše je kada ispod slike / videa iskomentiramo nešto ružno.


Vratimo se sada na najčešću temu: Moj stav i moje mišljenje je, uz to što je i činjenica, da je pretilost nezdrava. Visceralna mast je mast koja se nakuplja oko organa, ona je OPASNA i uzrok je mnogim teškim bolestima poput srčanih bolesti, Alzhimera, dijabetesa tipa 2, srčanog udara, visokog tlaka, visokog lošeg kolesterola...plus druge stvari da sad ne nabrajam. I nikada neću prihvatiti i odobravati pretilost. Ali...to je moje mišljenje.

„Opinions are like assholes; everybody has one and they usually stink“

U ovom slučaju...što god kažem / napišem nekome A DA ME TA OSOBA NIJE PITALA ILI ZAMOLILA ZA POMOĆ...moje mišljenje smrdi, odnosno...ta osoba vidi to kao napad, nelagodu i vrijeđanje.


Uz to, ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE, ja ne znam što ta osoba proživljava u svom životu. Možda se bori, a ne ide. Možda je na kratko odustala od mršavljenja, možda želi pokazati da i debeli mogu biti u ovome ili onome dobri pa će onda mršaviti, možda je glumica i sprema se za ulogu debele gospođe...a možda...možda je to njegov izbor da bude debeo jer se osjeća tako sretnim.


Kako lagano prestati sa body shamingom: - Ako te nije netko pitao, taj netko ne treba ni tvoj samoinicijativni odgovor (mišljenje). - Ne budi loša osoba i ne govori drugome ono što će ga možda povrijedit iako misliš da imaš najbolje namjere - Imaj mišljenje, ali ne maši s njim okolo kao da je jedino ispravno. - Nađi drugačiji način da ukažeš na nezdravo / da pomogneš. - Ako te netko pita za savjet ili mišljenje – ne suzdržavaj se i objasni, ali bez vrijeđanja.


Može se!


Uvijek će biti onih koji si uzimaju za pravo komentirati. Mi samo trebamo to ignorirati i ne dati im to pravo da nam narušavaju našu sreću. NITKO nema na to pravo. Nije lako, ali se može izvježbati.

Ja sam uspio, a ako sam ja, možete i vi!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

114 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


bottom of page