top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Briga je pogrešno korištenje mašte

Tijekom fakultetskih dana jako sam puno izlazio navečer van i ostajao do sitnih sati. Skoro svaki put kada bih dolazio doma, vidio sam mamu na prozoru koja me je čekala i brinula se da li će sve biti ok. Tek kada bi me ugledala, mogla je poći spavati.


Da li je briga moje mame utjecala na odluke koje sam donosio tijekom večeri? NIJE!

Trećina mojeg predavanja o stresu temeljena je na rješavanju briga, odnosno, kako ih smanjiti do najmanje moguće mjere. Jer brige nikada nikome nisu donijele NIŠTA dobrog, a čine nam PUNO toga lošeg.

Netko pametan odavno je konstatirao kako od briga profitiraju samo osiguravajuće kompanije koje već stoljećima gomilaju milijarde dolara profita zahvaljujući jednostavnoj činjenici da se većina stvari oko kojih brinemo – nikada ne dogode.


Da bismo riješili brige, moramo djelovati u dva smjera:

  • Činiti maksimum da bi promijenili stvari na koje možemo utjecati

  • Ignorirati i zaboraviti one stvari na koje ne možemo utjecati


U čemu je mama pogriješila?

Nešto je, zapravo, već napravila: Odavno se trudila usaditi mi neke prave vrijednosti, iskustva i znanja kako bih donosio bolje i ispravnije odluke. Ne samo u noćnim izlascima nego i u svemu drugome.

I to vrijeme koje se brinula mogla je utrošiti razmišljajući o stotinu drugih lijepih stvari i time si sustavno ne činiti loše, akumulirati stres i narušavati san.

(Mama, ako ovo čitaš, znaj da si me naučila mnogo toga lijepog i korisnog, hvala ti na tome!!! Ali, za ime Božje, nisi se trebala toliko brinuti)


E sad...

Mama je mama i kao sve mame svijeta, uvijek će se brinuti. Sve mi je jasno. Ovo je samo jako očit primjer da se brinemo, uništavamo sebe, a ne možemo učiniti APSOLUTNO NIŠTA kako bismo promijenili ishod.


Često mi je bilo žao majke kad se toliko brinula, koji puta me to i nerviralo, no razmišljanje o takvim situacijama pomoglo mi je da se gotovo potpuno prestanem brinuti oko svakodnevnih problema s kojima se susrećem.

U svakom problemu treba razlučiti na koje njegove aspekte realno mogu utjecati, a što je potpuno izvan moje moći.


Da li se i dalje brinem? NARAVNO, jer sam čovjek :)

Ali puno puno manje nego prije.

I puno puno sam sretniji!

 

Ako vas zanima moje predavanje o stresu i ostala predavanja, pogledajte na gumbu ispod i javite mi se!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️




521 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page