top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Disanje na usta u jogi nije grijeh :)


U zadnje vrijeme bombardirani smo informacijama kako NE SMIJEMO disati na usta, nego samo kroz nos. Što uopće nije točno. A to ću objasniti kroz ove tri stvari:


Anatomski i fiziološki imamo mogućnost disati na usta


Isto kao što se ljudi bore sa vjetrenjačama oko toga da ne bi trebalo okretati glavu u svim smjerovima (iako tijelo ima tu mogućnost) tako je i sa ovim. Tijelo je napravljeno da diše i na usta (i okreće glavu) što govori da je to sasvim ok i da se ništa strašno neće dogoditi. Da to jako šteti tijelu, ne bi imali tu mogućnost. Kao, na primjer, disanje ispod vode jer...voda u pluća – puno problema.


Kod velikih napora, MORAMO disati na usta! Kada obavljamo neku radnju koja je dugotrajna i/ili teška (trčanje, dugotrajan naporan rad, trening...) mišićima treba BRZO i PUNO kisika da bi mogli raditi kako treba jer...mišićima treba hrana - energija koju uzimaju iz kisika.


Mali test: Probajte trčati 10 kilometara malo brže ili odraditi 3 runde borbe borbu ili naporniji funkcionalan trening i disati na nos. Pa onda sutra isto to sa disanjem na usta. Vidjet ćete razliku. I da...tijelo se ne navikne na disanje na nos. Jednostavno je to tako. Kraći put i više kisika dobijemo kroz usta nego kroz nos – više i brže energija dolazi u mišiće – lakše je i bolji smo.

Ne zapušemo se jer ostane tijelo bez zraka. Zapušemo se jer mišićima treba kisik. Odnosno...jer imamo viška CO2. No to je tema za neku drugu objavu...

Kada imamo začepljen nos, ne umiremo - ovo je više manje self explanatory


Disanje kroz nos ima 1001+ dobrobit i kako u jogi, tako i normalnom životu, potičem i učim sve da trebaju disati kroz nos kada god to mogu. Usta u za jesti, govoriti, ljubit se, kada obavljamo težak i naporan posao i kada nam je začepljen nos. Ali...

Nikada neću reći sportašu da diše kroz nos. Niti ću potjerati osobu sa sata joge jer ima začepljen nos.

I za kraj, za sve one koji su nedavno otkrili disanje...jesam, bio sam na predavanju Jamesa Nestora, pročitao sam knjigu (fantastična) i poslušao tri njegova podcasta uz hrpetinu drugih istraživanja o disanju. I dalje se ne slažem s njim da treba disati kroz nos kod teških treninga iako se slažem sa većinom.


Nećete otići u pakao, niti ćete narušiti svoje zdravlje ako dišete na usta. Ali ne uvijek i ne stalno. Nego onda kad treba. A treba!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page