top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Grube riječi debljaju više od junk fooda

Prije par dana pričao sam sa svojim liječnikom opće prakse o pretilosti. Kada sam ga pitao kako pristupa pacijentima na tu temu, rekao mi je da im objasni probleme i da im lijepo daje do znanja da su oni odgovorni za to što su pretili uz opasku, naravno, da nemaju stvarni zdravstveni problem koji uzrokuje pojačanu pretilost. Na moje pitanje kako su to primili, odgovorio mi je:

Svi su razumjeli, svima je jasno i nitko se nije naljutio.


U čemu je onda problem? Problem je u samom pristupu danas na društvenim mrežama i svuda oko nas. Problem je u predirektnom i pregrubom etiketiranju pretilih osoba pri čemu se kod njih odmah stvori animozitet i podsvjesno odbijanje takve informacije što dovodi do opravdavanja i prihvaćanja svoje pretilosti.

Jer nećeš ti mene vrijeđati i omalovažavati zato što sam ja debeo.


I onda će takve osobe tražiti razloge u svemu i svačemu jer su bombardirani osjećajima krivnje i konstantnog napadanja što dovodi do pojačane pretilosti jer naravno da ne mogu naći razlog, a u sebi ga neće tražiti na ovaj način i stres kojeg doživljavaju iz dana u dan samo pridonosi povećanju pretilosti.

Pa će utjehu pronalaziti u onome na što su navikli i što im čini dobro (comfort zone), a to su pogrešni izbori koji narušavaju zdravlje i uzrokuju pretilost. Shitty food i shitty lifestyle.


Začarani krug lošeg pristupa i pogrešne obrane.


Kad mene pitaju, razgovor ide nekako ovako:

Dario, misliš li da sam debeo?

Zašto me to pitaš? Jel ti misliš da si debeo?

Ja mislim da jesam.

I ja mislim da jesi. Možeš li mi reći zbog čega si debeo?


I onda krene samoinicijativno i pametno preispitivanje svojeg života i svojih odluka gdje uvijek nađu „krivca“ – čitaj: odgovornu osobu - u sebi. I to bez forsiranja i ružnog etiketiranja. Sami shvate da su odgovorni i ako im je stalo, uz moju se pomoć, ili bez nje ako tako žele, krenu se boriti protiv tog problema.


Prestajte hejtat i vrijeđat pretile osobe, pogotovo ako vas netko nije ništa pitao.

A ako je, uvijek postoji ljepši način da se pristupi, kako ovom, tako i svakom drugom problemu.

I znajte da je jebeno hrabro napraviti taj prvi korak i krenuti uz svo to javno omalovažavanje i vrijeđanje na društvenim mrežama i svuda oko nas.

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️

 138 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page