top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Kad glava uzme odmor - to je najgori odmor

Perpetuum mobile još uvijek ne postoji. Mislim da ne postoji ništa na svijetu što ne treba odmor ili pauzu. Osim možda našeg uma. Jer... Kako se ponašamo prema njemu, vjerojatno je jedno od rijetkih stvari koje mogu raditi beskonačno dugo bez odmora.

Ili to baš nije tako :)


Kada smo umorni nakon dugog hodanja, planinarenja, trčanja ili kretanja, osjetimo potrebu odmoriti tijelo. Najčešće onda sjednemo ili možda legnemo, dopustimo mišićima da se odmore, da imaju kratku pauzu pa nastavimo dalje.

Tijekom treninga, nakon svakog seta i serije, napravimo pauzu koje su točno definirane ovisno što i kako radimo.

Čak se preporuča da se većina strojeva ugasi s vremena na vrijeme.


A što je s glavom? :)

Naša glava radi non stop. I kada mislimo da se odmaramo šetajući psa ili kuhajući ručak, misli nam bježe na brige i probleme. Kada spavamo i kada trebamo odmoriti glavu, često imamo nesanicu zbog gore navedenih briga i problema, ne spavamo ili spavamo loše i taj period koji nam je najbolji za odmor - opet nemamo.


Nemamo (jer ne znamo) periode u danu koje možemo "ukrasti" kako bi malo odmorili našu glavu od kaosa i posla jer je uvijek sve drugo bitnije nego mi sami. I jer ne znamo kontrolirati naše misli, nego one kontroliraju nas.


Naša glava će dobiti svoj odmor na ovaj ili onaj način. Pametnije je odmoriti se kada mi to želimo i kada nama odgovara nego kada ona to treba jer tada više nema izbora i odmor se UVIJEK dogodi u najgore moguće vrijeme!

A taj odmor naziva se: Psihosomatska bolest!

Bolest koja se manifestira na tijelu zbog psihičkog stanja. I to je veeeeeliki problem jer najčešće tražimo problem na tijelu, OPET zanemarujući svoju glavu. 👉 Probavne smetnje - nešto sam pojeo 👉 Bolest - nešto sam udahnuo 👉 Bolovi - negdje sam trznuo tijelom

👉 I tako dalje i tako dalje...


Odmor kojeg tada glava uzme traje puno duže nego što mi to želimo, najčešće u vrijeme kada nam to uopće ne odgovara i zbog tog odmora nam počne patiti cijeli život jer smo prikovani doma za krevet u nemogućnosti da odradimo išta.


Probajte više vremena posvetiti vašem psihičkom stanju nego fizičkom izgledu iako znam da nije sexy biti psihički fit jer se to ne vidi kada hodate plažom 😉. Probajte "krasti" i kroz dan skupljati trenutke kada ćete odmoriti glavu i prevenirati prihosomatske bolesti.


A na mom predavanju, ako mi se javite, ćete čuti kako možete kumulativno "ukrasti" preko 2 sata odmora (vremena za sebe) bez da se osjeti u životu. Meni je to bilo potrebno pa sam godinama nalazio načine kako.

Vama je dovoljnan samo 1 sat i malo pozornosti na to što vam pričam 😉

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️

244 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page