top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Loše navike su tako... Dobre!



Zašto je lakše ostvariti i ostati pod utjecajem loše navike, a teško krenuti i zadržati dobru?

Odgovor je jako jednostavan: Zbog učinaka i posljedica.




Loša navika: Kada zapalite cigaretu, praktički trenutno ostvarite željeni učinak kojeg očekujete od te cigarete. Već prvim dimom imate osjećaj da ste opušteniji i mirniji, odnosno...točno to što ste htjeli dobiti dobijete u prvih 5 sekundi. Posljedice pušenja (rak i slično) dolaze puno kasnije.


Dobra navika: Kada odradite trening, praktiči trenutno ne osjećate ništa što želite od tog treninga. Naprotiv...osjećate nelagodu bez instant željenih rezultata (manje masti, pločice za plažu, fit izgled...) Posljedice treniranja (željeni rezultati) dolaze puno kasnije.


I u tome je problem. Lakše je uspostaviti, odraditi i zdaržati lošu naviku jer odmah dobijete željene rezultate. Linija manjeg otpora...kojeg zapravo i nema. U prvoj cigareti, u prvom zalogaju junk fooda, u prvoj pivi dobijete instant satisfakciju i „nagradu“.

A za nagradu i satisfakciju dobre navike valja se dobro potruditi, pomučiti se, biti strpljiv i konzistentan, bez ikakvih vidljivih i velikih pomaka...a tek nakon mjesec, dva, tri počinjemo vidjeti željene rezultate i uživati u dobroj navici


Kada bi bilo obrnuto, bilo bi puno lakše. I svi bi bili zdravi i sretni. Bez loših navika. Ali nije.

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

127 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page