top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

"Monkey brain" meditacija

"Monkey Brain" često se povezuje sa: nesređen, hirovit, zbunjen, neodlučan i nekontroliran mozak. Ja mislim da to ne mora nužno biti loše. Dapače...može biti odlično!


Izraz "Monkey Brain" u meditaciji najčešće ima negativnu konotaciju. Misli ti lutaju, bježe, skaču sa jedne na drugu (kao majmun sa grane) i ne možeš zadržati pažnju na onome što želiš.

I u pravu su.

Ali...

Monkey Brain može biti IZUZETNO dobra stvar! Može služiti kao odmor od svih briga, problema i stresa kojeg nosimo kroz cijeli dan. Na način da misli i dalje lutaju, bježe i skaču, ali na pozitivne ili neutralne stvari.


- Pozitivne stvari: Misli skaču na neke lijepe prošle događaje, na drage nam ljude, na buduće dobre planove kojima se veselimo...

- Neutralene stvari: Zvukove koje čujemo kada zatvorimo oči...

...i to je moj prvi korak u svijet meditacije koji se pokazao najboljim kod podučavanja ljudi koji nikada nisu meditirali.


A taj korak je da naučimo biti u nekom položaju (sjedećem, ležećem) potpuno mirni bez da išta radimo u glavi. Samo pustimo misli da lutaju i pazimo da ne odlutaju na nešto loše ili...ONO ŠTO JE BOLJE...zaklopimo oči, usmjerimo pažnju na sve zvukove koje čujemo i zvuk po zvuk pokušamo identificirati što je.

Kada identificiramo ili ne (a nije važno da li uspijemo), idemo na drugi zvuk, tj. pažnja će nam sama otići tamo.

Time pripremamo tijelo i glavu da nauče biti mirni kroz određeni period da bi, kasnije, mogli koristiti razne meditacije koje su...ajmo reći...teže, odnosno, zahtjevnije za usmjeravanje pažnje.


Ako tražite, u svemu (VELIKOJ većini) možete naći nešto dobro i pozitivno.

To je poruka ovog mog teksta.

Ja sam našao jer sam želio i jer sam radio na tome.

Možete i vi!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

137 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page