top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Motivacija vs. Disciplina

U razgovoru sa prijateljima potegnulo se pitanje motivacije i discipline. Da li su to istoznačnice, kakve veze imaju jedno s drugim, mogu li jedno bez drugoga i što je uopće motivacija, a što disciplina.

Da bih objasnio motivaciju i disciplinu, moram prvo objasniti štoje želja.


👉 Želja je osjećaj koji postane odluka da ostvarimo zadani cilj.

👉 Motivacija je pozitivan osjećaj potaknut željom da bi krenuli u ostvarivanje cilja.

👉 Disciplina nas dovodi do tog cilja.


Objasnit ću to primjerom (ne svojim):

Cijelu prošlu godinu, kada sam se pogledao u ogledalo, nisam bio zadovoljan osobom koja me je gledala iz ogledala. Dapače, gadila mi se. Mlohavo tijelo, debelo, bez mišića, ispijeno u licu praznog pogleda sa puno bolesnih dana. Jednog dana, u meni se razvila ŽELJA da postanem zdrav i fit!


Ta želja u meni je razvila jaku motivaciju za ostvarivanje tog cilja. Počeo sam istraživati o prehrani, treninzima i zdravom životu, povezao sam se sa prijateljima koji tako žive već godinama (i kojima sam zavidio svaki dan), povezao sa stručnjacima da me usmjere na pravi put ka ostvarivanju moje želje.


I krenuo sam.

Prvih par dana je bilo lagano, poletno, gotovo bez napora provoditi taj pravi put. Svaki obrok mi je bio zdrav, prestao sam jesti šećere i fast food, izbacio sam alkohol i prestao sam se prežderavati. Treninzi su bili SVAKI DAN "on point" i osjećaj u meni je bio fantastičan!


I onda se dogodilo.

Postalo je sve teže i teže provoditi taj put. Teško je odmah izbaciti sve što sam izbacio iz prehrane, teško je bilo ne piti alkohol na svim rođendanima i domijenicima kad svi nazdravljaju i "peer pressure-aju", teško je trčati po kiši, dizati utege, raditi jogu i meditirati rano ujutro kad još spavam u sebi, a nemam vremena odraditi trening preko dana.

I motivacija polako pada i pada jer smo ljudi i jer ne dolazi sve samo od sebe.


No uspio sam!

Uspio sam do današnjeg dana provesti sve što sam zacrtao. Uspio sam održati zdravu prehranu, nazdraviti sa sokom, naučiti uživati u Maksimiru po kiši i zagrijati se prije jutarnje teretane da mi nije toliko grozna i ustati malo ranije da bih imao vremena za jogu i meditaciju.

Uspio sam jer sam bio uporan. Jer sam bio DISCIPLINIRAN.


Jedan pametan čovjek je rekao:

👉 Disciplina je sposobnost odrađivanja stvari koje ne voliš kako da ih voliš radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva!

U ostvarivanju svakog zadanog cilja, mora se prvo razviti želja za tim ciljem. Motivacija će nam dati nogu u guzicu da krenemo s tim prvim korakom, a disciplina I SAMO DISCIPLINA će nas dovesti do tog cilja i kroz taj put svako malo vraćati motivaciju (rezultatima koje postižemo) koja će opetovano biti izgubljena jer ne možemo uvijek biti 100% motivirani.


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️

207 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page