top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Ne vjeruj slijepo ljudima o ljudima

Jedina osoba o kojoj svi imaju pozitivno mišljenje je Keanu Reeves. Možda sada i Brandon Fraser. Al definitivno Keanu Reeves. Ostali... Not so much.


Jedan pametan čovjek jednom je rekao:


"Ako donosite zaključke o ljudima koje tek upoznate na temelju toga što svi o njima pričaju i na temelju toga što vi znate o njima (a ne znate ništa) - na istom ste mjestu."



Svatko od nas ima ljude oko sebe koji će o nama pričati u superlativima. Također, imamo i one koji će za nas pričati negativno. Ne postoji osoba (osim Keanu) za koju će ama baš svi reći da je super. Nekome smo učinili dobro, nekome nismo sjeli, nekoga smo povrijedili, netko se ne slaže sa našim stavovima pa mu nismo dobri...

Nekome se sviđamo, nekome ne.

I to je ok.


Dosta često počinjemo (ili uopće ne počnemo) poznanstvo i druženje sa osobom o kojoj smo čuli negativne stvari. Pa sudimo čovjeku na temelju njegovog iskustva sa drugim ljudima i tako krećemo u poznanstvo. Tko zna što se dogodilo s njima. Ne znamo drugu stranu priče. Samo smo čuli da je loša osoba i da se s njom ne bi trebali družiti.


Moj životni stav je - svaka osoba ima MAX kredita. Vjerujem da su svi dobri dok ne pokažu suprotno. Meni. I onda krenem u poznanstvo koje se razvije ili ne u prijateljstvo.

Sve što sam o toj osobi čuo, ostane mi negdje u glavi, ali ne utječe na moje ponašanje i viđenje te osobe. Nekako mi je lakše tako nego krenuti sa svakom novom osobom oprezno i dati dojam kako treba zaraditi moje društvo.

Jer i ja volim osjetiti taj "Benefit of the doubt" na početku. Nekako se bolje ponašam prema ljudima kod kojih imam dojam da me "vole na prvu" :)


Neki će reći da nisam u pravu. Opreznije je možda bolje jer neću biti povrijeđen ili prevaren. No, ja znam živjeti sa time i vrlo lako se nosim sa osobom koja me "zajebe". Tada ja nisam izgubio tu osobu nego je ona izgubila mene.

I to je to :)


A do tada krećem u svako novo poznanstvo gledajući pozitivno i nadajući se da će sve biti kako treba!

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!


Budite mi zdravi i sretni ❤️







129 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page