top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

„Nemam vremena za sebe“ – ZABLUDA!

Neki dan sam imao razgovor sa jednim prijateljem koji mi je rekao da radi toliko puno da nema vremena za sebe. Nema vremena za jogu iako je rekao da bi volio ići, radi po 12-14 sati dnevno i ono što je najbitnije... Svjestan je da mu se polako narušava zdravlje ali jednostavno - NEMA VREMENA.


Jedan od najtežih mojih poslova je objasniti ljudima da je izjava „nemam vremena“ zabluda (laž) stvorena jer nemamo dovoljno veliku želju promijeniti svoj život. Odnosno, još uvijek ne vidimo važnost mijenjanja jer nismo pregorili. Na žalost, promjene moraju doći ranije iako najčešće dolaze puno kasnije. Nikad nije kasno, ali je totalno nepotrebno prvo uništiti sebe da bi se promijenio.


Kad im objasnim i kada shvate ovu izjavu, dolazimo do zadnje prepreke, a ta je objasniti im da će sve biti ok ako odvoje malo vremena koje su davali drugima za sebe. Da će sve biti dobro ako malo promijene život jer mi najčešće govore kako neće moći jednako dalje ako ne rade toliko.


Pa kada shvate sljedeće, život postane divan:


Neće život propasti ako odvojiš vrijeme za sebe.
Dapače... Sve će biti bolje!

Ako smo mi dobro, sve i svi oko nas će biti dobro. Ako smo odmorni, motivirani, zdravi (bez bolova i bolesti) i ako smo sretni, sve što radimo i odluke koje donosimo krenuti će iz tih osjećaja. To nikako ne može biti loše. Naravno... Vrijedi i vice versa.

Umoran, nemotiviran, nesretan čovjek u fizičkim bolovima radi zanemarivanja sebe NE MOŽE dobro raditi i pozitivno djelovati na sve oko sebe.

Iako misli da može. Uvjerio je sebe da je na 100 posto svojih kapaciteta.

A nije ni blizu. On je na 100 posto svojih mogućnosti.

Ne brkajte mogućnost i kapacitet.

Shvaćate, jel?


Da bi sve bilo kako treba, potrebne su male životne promjene kako bi ipak odvojili vrijeme za sebe kroz dan da budemo zdravi, sretni i motivirani kako bi na svoj život i živote drugih mogli djelovati pozitivno i podizati kvalitetu iz dana u dan.

Ne znate kako? Evo par smjernica:


  • Ako nemaš vremena kroz dan za trening, ustani pola sata ranije

  • Popij prvu kavu i svaku u danu u miru tih 5 minuta

  • Jedi u miru 10 minuta bez mobitela i laptopa

  • U svakih sat vremena posla odvoji 5 minuta za psihički i fizički odmor (meditacija, šetnja, bilo kakva distrakcija od posla da se mozak odmori)

  • Šetaj jednu (ili više) stanica pa onda uđi u prijevozno sredstvo

  • Uzmi psa i šetaj barem 2x20 minuta na dan, ali ne na mobitelju nego provedi vrijeme sa psom

  • Sve što radiš mimo posla (druženje, kave, kuhanje, televizija...), budi 100 posto u fokusu da odmoriš glavu od posla, briga i problema.


Kao što vidite, nije potrebno mijenjati TOTALNO život kako bi kroz dan dali sebi PUNO! Pametne promjene nisu velike. Nisu drastične. Pametno mijenjanje života je puno malih promjena koje se akumuliraju kroz dan, a ne uzimaju nam gotovo ništa. I nećete propasti.

Dapače, raditi ćete bolje i biti ćete sretniji!

Matematika: Par smjernica dalo nam je skoro 3 sata koja nismo imali za sebe i za domor.


3 SATA!!!!

Zaključak ove teme neću pisati jer vjerujem da vam je sve jasno, a ako nije, javite mi se da sjednemo, porazgovaramo i da vam na vašem primjeru pokažem i objasnim kako možete. Jer ja sam to napravio prvo na sebi, a onda na drugima i vjerujte mi... Radi!


 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

187 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page