top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

"Smrt rane mirovine"

Nakon godina i godina napornog rada dolazi zaslužena mirovina, a sa njom i dva velika problema:

  • Osjećaj da više nisu korisni društvu

  • Osjećaj da više nikom nisu potrebni


A to (uz još dosta toga) ide pod zajednički nazivnik: "Smrt rane mirovine"


Objasniti ću ovo na primjeru mog oca, Vlatka Miškovića, koji je znao što se može dogoditi i koji je poduzeo sve da do ovoga ne dođe te je sada jedan od najboljih penzića ikad!


Za termin "Smrt rane mirovine" čuo sam od njega. Ne treba nužno biti ni rana. Može biti mirovina. Jedan njegov prijatelj imao je beneficirani radni staž i završio je u zasluženoj mirovini prije navršene 50. godine. Kroz prvu godinu postao je depresivan, udebljao se, propio i zapustio je sebe i sve oko sebe. Na pitanje što mu se dogodilo, odgovor je bio uvijek isti:


„Imam osjećaj da više nikom nisam potreban.“

Iako je ovaj osjećaj zastrašujuć, možemo spriječiti da se to dogodi.

Vratimo se mom ocu.


Znajući za sindrom smrti rane mirovine, već prije zadnjeg radnog dana složio si je hobije i poslove koje će raditi. Jedva je čekao dan kada će mi prepustiti firmu i drugi dan je doslovno pobjegao na more :) Od tog dana, 2016. godine pa do danas živi takav život da me je u jednom trenutku pitao:


Jel ti stvarno misliš da ja imam vremena kroz dan? Ne stignem sve napraviti što sam zamislio!

Radi stvari koje njega čine sretnim, uči nove stvari i educira se, pomaže meni sa poslovima u Medical Yoga Centru, bavi se sportom... I na taj je način spriječio da više nije koristan u društvu i da više nikom nije potreban. Sretan je da ga sretnijeg nisam vidio, stalno me zove i govori mi stvari koje je naučio, uspio prvi puta u životu, promijenio, dodao u svoj život, u naš život...

Kako sam rekao, najbolji penzić ikad :)


Jedna stvar koja se proteže kroz sva moja predavanja je da smo sami odgovorni za skoro sve što nam se dogodi u životu. I da su naše odluke i djelovanja odraz našeg života. Možeš pustiti sve i potonuti, a možeš odlučiti suprotno i učiniti si život odličnim.


Imajte plan za mirovinu, mijenjajte ga, nadograđujete i veselite se tom periodu jer ste zaslužili uživati u njemu!
 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️




256 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page