top of page
  • Writer's pictureDario Mišković

Vrijede li edukacije bez papira?

Ako želiš imati zid prekriven certifikatima vikend tečajeva, danas to možeš vrlo lagano. Svaki vikend organizira se neki tečaj nakon kojeg dobiješ potvrdu da si usvojio i naučio gradivo koje onda počneš primjenjivati. Drago mi je da ima ljudi koji su voljni organizirati i naučiti druge ljude za koje mi je isto drago da žele naučiti nešto novo. No što je sa edukacijama bez papira?


Moje edukacije (na papiru) vezane isključivo za moj posao su sljedeće:

I to je u principu to...



Nisam jedan od onih koji ide po edukacijama, ali sam jedan od onih koji se educira na malo drugačiji način. Svaki dan odvojim dva sata ili češće više na neki oblik edukacije, bilo da se radi o knjigama, podcastima dok trčim, vozim bicikl ili se vozim u autu, do YouTubea, članaka, društvenih mreža, puno trenera i stručnjaka, PubMed-a... I skupio sam hrpetinu sati edukacije i znanja bez da mi je itko potpisao ikakav certifikat.

Vrijedi li moje znanje bez potpisane diplome?


Najbolji moj primjer je taj što sam uspješno „porodio“ sada već 28 žena (prenatal i postnatal joga kroz individualne satove), nemam nikakav certifikat za to, a znam o ženskom tijelu GARNTIRANO više nego prosječna žena (jer radim sa ženama i moram znati više), znam JAKO DOBRO što se anatomski i fiziološki događa ženskom tijelu dok je u „drugom stanju“i znam što trebam raditi sa trudnicom u svakom periodu njezine trudnoće i nakon. FYI - edukacija za prenatal yoga učitelja (Yoga Alliance) sadrži 80 sati. Moje educiranje o tome je DALEKO više od toga i prije nego sam počeo raditi. I kontinuirano se usavršavam.

E sad...kao direktor koji zapošljava dugo sam imao stav da moji voditelji moraju biti strukovno obrazovani (sa diplomom) kako bi bili dobri. I uvjerio sam se u svojim edukacijama u ispravnost ove odluke...ali i u suprotno. Fakultet i sve edukacije ne vrijede pišljiva boba ako to znanje ne ostane u glavi i u praktičnoj primjeni. S druge strane, osoba koja nema fakultet može imati nevjerojatno znanje i primjenu istog.


Kako imam edukacije svojih voditelja prije nego krenu raditi kod mene, polako dajem šansu i onima koji nemaju diplomu / certifikat da pokažu svoje znanje. U konačnici, važnije mi je imati ljude koji pokažu znanje i sposobnost, koji se kontinuirano educiraju, rastu i razvijaju se, nego one koji imaju neku vrstu diplome i ostaju na tome.

Znanje je važnije od diplome!


P.s. Ako nekoga zanima, evo tri kanala mojih edukacija koje religiozno pratim: - Podcast – Huberman Lab – dr. Andrew Huberman, profesor neurobiologije i oftamologije na Stanfordu nesebično dijeli (sa kolegama i stručnjacima) svoja znanja kroz videe od 2 sata koji prođu u sekundi koliko su zanimljivi! - Youtube – Institute of Human Anatomy – izvrstan kanal za učenje anatomije i fiziologije od dvojice profesora koji FANTASTIČNO predaju. - PubMed – nezaobilazna stranica svih nas koji svoje znanje i edukaciju baziramo na činjenicama i istraživačkim radovima, no tu je bitno poznavanje čitanja znanstvenih radova kako bi znali da li se radi o kvalitetnom istraživanju ili ne.

 

Hvala što ste odvojili svoje vrijeme za čitanje i ako mislite da ovaj članak može nekome pomoći slobodno ga podijelite, a meni dajte jedan 👍 jer ja to puno volim!

Budite mi zdravi i sretni ❤️

114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page